Yoganın Anlamı

Yoga, kelime olarak bir araya gelmek, birleşmek demektir. Ne ile bir araya gelmek? Ne ile birleşmek? Kişi adanmış bir pratikle bu soruların cevabını kendi içinde buluyor. Bir süre bir hocanın rehberliğinde, beklentiye girmeden, iyi, kötü diye etiketlemeden yapılan pratikler kişiye yoganın anlamını öğretiyor.

Yoga pratiği için bir ortamda bulunduğunda orada kişinin kendinden başka hiçbir şeyi yoktur. Dış katmanı bedeni, içinde akan nefesi, zihni ve duygularından başka hiçbir şey. Dolayısıyla bir araya getirdiği şey, bu bahsi geçen parçalardır. İplik iplik, bu parçaları dokuya dokuya birleştirmeyi öğrenir.

Yoga kelimesinin bir diğer anlamı daha önce erişilmeyene erişmektir. Günümüz yoga dünyasının “yoga dönüştürür” klişesinin temeli buradadır. Adım adım her bir aşamayı gözleyerek, izleyerek bedenin daha önce erişemediği noktalara erişmesi, okuduğun ama bir şey ifade etmeyen bir kelimenin anlam kazanması, daha önce anlayış gösteremediğin kişilere/olaylara anlayış gösterebilmen, günlük hayattaki zaaflarının pratiğindeki yansımasını fark edip, önce o zaafın pratiğine olan etkisini azaltman ve sonra o zaafın hayatından uzaklaşması ve daha nice zengin yolla kendine ifade alanı bulur yoganın bu tanımı. “Daha önce erişilmeyene erişmek”.

Yoganın bir diğer yönü bizim eylemlerimizle ilgilidir. Yoga, içinde olduğumuz eyleme, etkinliğe doğru tüm dikkatimizi yönlendirecek şekilde davranmamız anlamına da gelir. Bu sadece pratik yaptığımız zamanla kısıtlı değildir. Yaptığın her ne ise tamamen o eylemin kapsama alanı içerisinde olabilmek. Yazı yazarken akşam yemeğinde ne yiyeceğini düşünmemek, dinlerken zihninin içinde ne söyleyeceğini değil ne anlatıldığını duymak, fiziksel yoga pratiği yaparken her bir poza pürdikkat kesilmek. Yoga her eylemde, her anda bizim daima her bir parçamızla orada olduğumuz bir hal yaratmaya çalışır.

Yoganın bir diğer klasik tanımı “ilahi olan ile bir olmaktır”. İlahi olan kişinin deneyimine göre ne ad bulursa bulsun (Tanrı, Allah, evren, enerji, …), yoga çalışmaları en nihayetinde kişiyi kendinin de bir parçası olduğu daha büyük resmin içine yerleştirir. O güç ile uyumlandığını hissettiğin her şey yogadır.

Yoga kelimesinin anlamanı kavramanın birçok farklı yolu vardır. Yoga kökleri Hindistan’a bağlıdır ancak içeriği evrenseldir. Hakiki yoga pratiği her bir kişiyi farklı yönlere götürür. Yoga pratiği eyleme geçmemizi ve eylemlerimizde uyanık olmamızı gerektirir ki bu sayede gittiğimiz yönü, nereye gittiğimizi ve oraya nasıl gideceğimizi bilelim. Bu özenli dikkat ile her bir adım yeni bir keşfe dönüşür. Bu keşif herkes için farklı olabilir ama en nihayetinde hepimiz kendimizle, yakın çevremizle, uzak çevremizle, ulaşabildiğimiz, ulaşamadığımız doğa ile, yaşadığımız dünya ve bir parçası olduğumuz evren ile bir olma yolunda ilerleriz.

Berrin Boyar

 

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*