Ayurvedik günlük alışkanlıklara ‘Dinacharya’ denir. Günlük aktivitelerimizi Vata, Pitta ve Kapha döngüleriyle uyumlu hale getirmek doğanın ritimlerine daha kolay uyum sağlamamıza ve enerjilerin de doğru akmasını sağlamamıza yardımcı olur.

Günlük alışkanlıklar da yine beden tipimize göre ufak tefek değişiklikler gösterse de genel anlamıyla herkese uygun bir sabah rutini şöyle olabilir ;

🍀Erken kalkın ; #ayurveda erken saatlerde ideal olarak gün doğmadan önce uyanmaya çok önem verir, çünkü bu saatlerde doğada zihne huzur, duyulara tazelik getiren saf ya da sattvik özellikler bulunur. Gündoğumu saati mevsime göre değişse de , genel olarak, Vata’lar 07.00 civarı, Pitta’lar 06.30, Kapha’lar 06.00 civarı uyanmalıdır.

🍀Yüz temizliği ; uyanmak ve yenilenmek için yüzünüzü soğuk su ile yıkayın.

🍀Dil Temizliği, Diş Fırçalama ve Yağ Çekme ; Çelik bir dil temizleyicisi tüm beden tipleri için uygundur. Dilinizi temizleyip dişinizi fırçaladıktan sonra hindistan cevizi yağı , zeytinyağı ya da susam yağı ile ağızda yağ çekme işlemini uygulayın. Min 5. Dakika ile başlayıp zaman içinde 15 dk ya kadar çıkarabilirsiniz. Yağ çekmeden sonra yağı ya bir çöp poşetine ya da klozete tükürün ve ağzınızı sadece su ile çalkalayın.

🍀Bir Bardak Ballı Limonlu Ilık Su İçin ; Toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur, bağırsakları uyarır ve vücudu nemlendirir.

🍀1tatlı kaşığı susam ya da çörek otu çiğnemek ; Diş etlerini ve dişleri güçlendirir, karaciğer mideyi uyarır , sindirim ateşini güçlendirir. Çörek otu böbrekleri güçlendirir. Çiğnedikten sonra yutun 🙂

🍀Abhyanga ( Ilık Yağ Masajı) ; Haftada 3-5 kez kendinize sıcak yağ masajı yaparak güne başlayın. Bunun için dosha’ya özel Ayurvedik yağlar kullanmak en iyisidir. Adet kanaması sırasında ya da hasta olduğunuzda bu uygulamadan kaçının.

🍀Egzersiz yapın. Sağlığımızı ve zihinsel dengemizi korumak için düzenli egzersiz çok önemlidir. Özellikle #yoga eklemlere baskı yapmadan ya da sinir sistemini aşırı uyarmadan dolaşımı, gücü ve dayanıllılığı arttırır. Yine burada dosha( beden tipi) nıza uygun yoga yapmak faydalı olacaktır.

🍀Meditasyon yapın ; sabahın erken saatleri meditasyon yapmak için idealdir.

Günlük rutinler hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiler

Pelin Burcu Kaplan

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*