Çok meşgul, koşturmalı ve hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Bir yandan çocuklara bakarken bir yandan göz ucuyla televizyona bakıyor, bir yandan elinizde telefon sosyal medyayı takip ediyor ve çamaşırları mı katlıyorsunuz?

Radyo dinlerken gününüzü planlıyor ve aynı anda işe gidiyor ve ardından haftasonunu mu planlıyorsunuz?

Tamamlanması gereken görevler için acele ederken, her bir işi tamamladığınızda check-listinize tik atarken, şu anla bağınızın koptuğunu fark edebilirsiniz. Yani şu anda ne yaptığınız ve nasıl hissettiğinizi unutursunuz. İşe giderken karşınıza çıkan şeyleri hatırlıyor musunuz veya sabah iyi dinlenmiş şekilde mi kalktınız? Otomatik pilota bağlamış bir robot gibi hayatı geçiriyoruz dönüp bu bağlamda baktığımızda.

Her yıl farkındalıkla ilgili binlerce bilimsel makale yayınlanıyor ve faydaları oldukça şaşırtıcı. Dikkatli nefes alma ve benzeri Mindfulness uygulamaları duygulara nasıl yaklaştığımızı, odaklanmayı, hafızayı ve dikkat etme yeteneğini artırıyor. Bununla birlikte stresi ve stresle birlikte meydana çıkan sorunları azaltıyor. Yapılan yeni araştırmalar Mindfulness’ın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, beyindeki gri maddeyi artırdığını, depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve obeziteyi tedavi ettiğini ortaya koyuyor. 

Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi’nin Stres Azaltma Kliniği’nin kurucusu ve eski direktörü Profesör Jon Kabat-Zinn, mindfulness uygulamasını ana akım tıbba getirmeye yardımcı oldu ve mindfulness uygulamanın hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerde iyileşme sağladığını, ayrıca sağlık, yaklaşımlar ve davranışlarda da pozitif değişimlere önayak olduğunu gösterdi.

Mindfulness sağlığı iyileştirir: Mindfulness kapasitenizi arttırmak, yaşamdan alınan tatmine katkı sağlayan pek çok noktayı destekler. Ana odaklanmış olmak yaşamda olup biten şeylerden alınan tatminin o anda alınmasını sağlıyor, aktivitelere kendinizi vermenizi sağlıyor ve kötü olaylara karşı dayanma kapasitenizi arttırıyor. Şu ana ve buraya odaklanan pek çok insan gelecek ve geçmişe dair pişmanlıkların endişelerine daha az yakalanıyor, başarı ve özsaygı konusunda başarıya dair daha az endişe taşıyor ve başkaları ile daha derin bağlantılar kurabiliyor.

Mindfulness fiziksel sağlığı iyileştiriyor: Eğer ruhsal olarak daha iyi durumda olmak yeterli gelmediyse, bilimadamlarının mindfulness tekniklerinin pek çok şekilde fiziksel sağlığı iyileştirdiğini keşfettiklerini söylemek sizi rahatlatacaktır. Mindfulness stresi azaltır, kalp hastalıklarında yardımcı olur, tansiyonu düşürür, kronik ağrıları azaltır, uykuyu iyileştirir ve mide bağırsak problemlerini hafifletir.

Mindfulness ruh sağlığını iyileştirir: Son yıllarda psikoterapistler mindfulness meditasyonu pek çok problem için önemli bir uygulama olarak kullanmaya başladılar ve bunlar arasında depresyon, madde kullanımı, yeme bozuklukları, çiftler arası problemler, anksiyete bozuklukları ve obsesif kompülsif bozukluk bulunuyor.

Kısacası, farkında olma halini geliştirmek; uyku, ilişkiler, iş, fiziksel ve zihinsel sağlık dahil olmak üzere hayatınızın her bölümünde fayda sağlıyor.

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*