ZERDEÇALLI GHEE

Saflaştırılmış tereyağı da denen ghee, tereyağının çok uzun süre, çok düşük ısıda pişirilmesi ve yağdan ayrılan süt proteinlerinin çıkartılmasıyla elde edilir. Geriye kalan sade yağ ısıya çok dayanıklıdır, bu nedenle tencere ve fırın yemekleri, ayrıca kızartmalar için çok uygundur.

Ayurveda’ya göre tatlı, serinletici ve hafif olan ghee en yenileyici, yaşlanma karşıtı ve besleyici besinlerden biri kabul edilir. Üç dosha’yı da dengeler, tüm dokuları canlandırır, besleyicidir; ayrıca sindirim, emilim ve asimilasyonu destekler. Ghee sinir sistemini korur, zekayı ve zihinsel işlevleri geliştirir, bağışıklığı

güçlendirir ve ojas’ı (canlılık, bağışıklık, ışıltı) besler.

Tarifi;

Malzemeler :

1 kg tuzsuz, organik tereyağı

2 yemek kaşığı zerdeçal kökü tozu

8 bütün karabiber tanesi

2-3 adet karanfil

1. Karabiberleri ve karanfilleri ve tereyağını büyük bir tencereye koyun ve düşük ya da orta ısıda eritin, sonra en az bir saat daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Süt proteinleri tencerenin dibine çökmeye ve yüzey berraklaşmaya, tereyağı daha çok sıvı yağ gibi görünmeye başladığında yüzeyde kalan diğer süt proteinlerini de kaşıkla nazikçe alın. Burada en önemli nokta tüm bu süreç boyunca tencereyi kesinlikle karıştırmamanızdır.

2. Ocağı kapatın, zerdeçal tozunu ekleyin ve 10 dakika daha dinlenmesine izin verin. Sonra ghee’yi tülbentten geçirerek temiz ya da sterilize edilmiş, cam kavanozlara doldurun. Oda sıcaklığına kadar soğumasına izin verin, sonra kapağını kapatıp kavanozları buzdolabında saklayın.

3. Kullanmakta olduğunuz kavanozu buzdolabında saklamanıza gerek yoktur.

Afiyet olsun 😋

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*