Kapha Dosha Kişilik

Kapha’lar, toprak ve suyun özelliklerinden oluşur ve genellikle en arkadaş canlısı ve ulaşılabilir dosha olarak kabul edilir.

Genel olarak, kapha dosha’lı insanlar sakin, şefkatli, yumuşak başlı, bağışlayıcı ve iyi huylu olma eğilimindedir. Kaphalar pittalara kıyasla daha yavaş öfkelenirler ve vatalara kıyasla daha sağlamdırlar. Kapha’ların yeni şeyler öğrenmesi bazen biraz daha uzun sürebilir, ancak iyi bir hafızaya sahip oldukları için şanslılardır, uzun sürede öğrenip unutmazlar.

Para söz konusu olduğunda, kaphalar genellikle onu kazanmak için bir ustalığa sahiptir ve genellikle fazla harcama yapmaktan kaçınır.

Kapha’nın dengesi bozulursa, insanlara ve eşyalara imrenme, hırs ve bağlılık göstermeye başlayabilir ve ilişkilerinde sahiplenici ve kıskanç olmaya başlayabilirler.

Bununla birlikte, genel olarak, kapha’lar vata ile karşılaştırıldığında istikrarlı bir kişiliğe sahip olma eğilimindedir ve bir krizde bile genellikle istikrarlı ve güvenilirdir.

Kapha Vücut Tipi

Kapha’lar daha güçlü, daha geniş bir vücut çerçevesine sahip olma eğilimindedir ve genellikle büyük egzersiz hayranları değildir.

Kapha cildi yağlı ve pürüzsüzdür ve kaphaların genellikle kalın, sağlıklı saçları vardır.

Terleme söz konusu olduğunda, kaphalar pitta ile karşılaştırıldığında orta derecede terleme eğilimindedir. Kaphaların belki de en imrenilecek özelliklerinden biri, normalde derin ve kaliteli bir uykunun tadını çıkarmasıdır.

Kapha Sağlık Koşulları

Kapha’nın sağlık sorunları genellikle su ile ilgilidir ve kapha’nın sık soğuk algınlığı, grip, sinüs tıkanıklığı ve mukustan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Kapha’lar ayrıca kilo alımına ve obeziteye yol açabilecek yavaş bir sindirime ve zayıf dolaşıma sahiptir.

Dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler şunlardır:

Enerji eksikliği

Kilo almak

Kilo vermede sorun

2 tip diyabet

Özellikle ayak bileklerinde su tutma

Baş ağrısı/migren

Kapha’lar genellikle, tuttukları su miktarı nedeniyle dolunaylar sırasında dengesizlik yaşarlar.

Kapha Sağlık Konuları

Kaphalar kolayca kilo alma eğiliminde oldukları için acı ve keskin yiyecekler yemeye çalışmalıdırlar. İlginç ve çeşitli tatlar sunan yiyecekler kapha’ların aşırı yemesini önlemeye yardımcı olabilir.

Egzersiz genellikle bir kapha için çok cazip olmasa da, egzersiz kapha için çok önemlidir.

Kapha’lar, yavaş sindirimleri ve kilo alma eğilimleri nedeniyle süt ürünleri, kızarmış veya yağlı yiyecekler, şeker ve tuzdan mümkün olduğunca kaçınmalıdır.

Sindirimi artırmak için kaphalar, sebzeler ve baklagiller de dahil olmak üzere yüksek lifli gıdaların alımını artırmalıdır. Kaphaların tüketebileceği en iyi baklagiller arasında siyah fasulye, maş fasulyesi, barbunya fasulyesi ve kırmızı mercimek bulunur.

Sebzelerinizi tüketirken, hazmı kolaylaştırmak için kapha’nın sebzelerini hafifçe buharda veya fırında pişirilmesi önerilir.

Meyve denilince elma, kayısı, kızılcık, mango, şeftali ve armut gibi meyvelerle kurutmayı hedefleyin. Böğürtlen veya narenciye gibi çok tatlı veya çok ekşi meyvelerden kaçınmaya çalışın.

Kapha’lar çok miktarda proteine ihtiyaç duymazlar, bu nedenle tüm kırmızı etlerden kaçınmalı ve hayvansal ürünler olmadan yapamıyorlarsa küçük porsiyon tavuk, deniz ürünleri ve yumurtalara yönelmelidirler.

En iyi yağ seçenekleri az miktarda badem ve ayçiçeğidir. Az miktarda ghee ve sınırlı miktarda keçi sütü ve peyniri kullanılabilir.

Kapha Beslenme Yönergeleri

Kapha insanları tüm tatlılardan kaçınmalıdır. İzin verilen tek tatlandırıcı ham baldır. Baharat olarak ise tuz dışında hemen hemen her türlü baharatı kullanabilirler. En iyi seçenekler zencefil ve sarımsaktır.

Kapha insanları, çok fazla vata veya pitta içermeyen güçlü bir kapha olmadıkça genellikle kahve veya çaydan kaçınmalıdır. Hiç kimsenin gerçekten tütün veya alkole ihtiyacı olmadığı için, bunlardan kaçınılması en iyisidir. Alkol açısından, ara sıra içmek isterlerse, bir kadeh şarap olabilir.

Kapha’nın Dengesiz Olduğunun İşaretleri

Bir kapha dengesizlik yaşadığında, bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde tezahür edebilir:

Kilo almak

halsiz hissetmek

Düşük ruh hali

Bilinç kararması

Kıskançlık ve sahiplenme

tıkanıklık

aşırı mukus

Kapha Dosha Nasıl Dengelenir

Vejetaryen Beslenmeyi Benimseyin

Kapha’yı dengelemenin en iyi yollarından biri vejetaryen bir diyet benimsemektir. Etin sindirimi zordur ve kaphaların sindirimi yavaş olduğundan, kaphaların sindirimi kolay olan bol miktarda sebze yemeleri önerilir.

Egzersizi Arttırın

Daha önce de belirtildiği gibi, kapha’lar genellikle bir egzersiz hayranı olmasa da, günlük rutininize düzenli olarak egzersiz yapmanız zorunludur. Düzenli egzersiz kanınızın akmasına yardımcı olur ve sindirimi iyileştirebilir.

Mevcut Beslenmenizi Değerlendirme Zamanı

Eğer bir kapha iseniz, devam edin ve mevcut diyetinizi değerlendirin. Önümüzdeki hafta için bir yemek günlüğü tutmanızı ve doshanızla ne kadar uyumlu olduğunu görmek için yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi not etmenizi öneririm.

Daha sonra size hizmet etmeyen şeyleri ortadan kaldırmaya ve işe yarayan şeyleri eklemeye başlayabilirsiniz.

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*