Ayurvedik Bakış Açısından Kötü Yemek Kombinasyonları: Birlikte yanlış şeyleri mi yiyorsunuz?

Yiyecekler bize enerji vermelidir. Bazen öğle yemeğinden sonra biraz kestirmek istediğimizde hissettiğimiz o duygu? Midemizdeki ağırlık veya ağızda kalan kötü bir tat. Asit reflü. Yanlış yiyecek kombinasyonları yiyor olabilirsiniz… Bu sağlıksız yiyecek kombinasyonlarını yemekten rahatsız mısınız?

Kötü gıda kombinasyonları sindiriminizi etkiler ve hazımsızlığa, fermantasyona, gaza ve çürümeye neden olabilir. Sindirimimiz etkilendiğinde, sindirim vücudunuzda daha fazla toksin (ama) üretecektir. Zamanla, uygun olmayan şekilde sindirilmiş gıdalara uzun süre maruz kalma ve ama, hastalık vücudunuzu ele geçirmeye başlayacaktır.

Bu yiyecek kombinasyonlarından bazılarıyla neden kötü olduklarını anlayabilir ve beslenme tarzını dönüştürmeyi seçip sadece gözlemleyebilirsiniz. Deneyin ve görün 🙂

Bu yazıda, yiyecek kombinasyonları için ayurveda önerilerini, hepimizin yanlış yaptığı bazı şeyleri (peynirli tostları sevenler sıkı tutuyor) ve yaygın yiyecek kombinasyonu hatalarına bazı çözümleri keşfediyoruz.

Kötü yemek kombinasyonları

İşte başlıyoruz. Ayurveda, sağlık ve sindirim için aşağıdaki yiyecekleri birleştirmemenizi önerir.

SÜT VE HAYVAN BESİNLERİ (ÖZELLİKLE BALIK)

Balık ve tereyağı veya krema sosu büyük bir hayır-hayır. Bu aynı zamanda yumurta ve sütün bir kombinasyonu anlamına gelir, aynı zamanda peynirli bolognese sosu, keçi peyniri ve domuz pastırması salatası,… İç çektiğinizi duyabiliyorum, oh evet sizi duyabiliyorum. Bir dahaki sefere bunlardan herhangi birini yediğinizde, yemek yedikten sonra etkilerinin gerçekten farkına varmaya çalışın. Belki bir dahaki sefere birini veya diğerini seçin.

SÜT VE TUZ VEYA TUZLU GIDALAR

Peynir bu kategoride olurdu… Ama peynirin kötü olması elbette şaşırtıcı değil. Yüksek yağ + tuz içeriği nedeniyle bize hitap ediyor, ama aslında hepsi bu. Diğer yiyeceklerle kötü etkileşime girmemesi için tek başına yemeye çalışın.

SÜT VE MEYVELER

Endişelenmeyin, süpermarketteki meyveli yoğurtların içinde gerçek meyve yok (ama yine de çok işlenmiş ve sağlıksız oldukları için bunlardan kaçının). Çilek ve krema? Hayır! Sütlü veya kremalı meyveli dondurma… Hâlâ ağlıyor musunuz?

Muz ve süt en kötü kombinasyondur, ancak özellikle başka meyveler ekliyorsanız, smoothie’niz için bitki bazlı bir süt kullanabilirsiniz.

MEYVELER VE DİĞER GIDALAR

Yemekten sonra meyve yemek iyi bir fikir değildir. G-I kanalınızdaki diğer gıdaların fermente olmasına (= gaz üretimine) neden olur. En kötü kombinasyon ve birçok insanın en sevdiği kahvaltı: meyveli ve yoğurtlu mısır gevreği. Önce meyvelerinizi yiyin veya meyve suyunuzu için ve mısır gevreğinizi yemeden önce bir süre (en az 2 saat) bekleyin. Bu şekilde 2 kahvaltı yapmış olursunuz. Harika.

SICAK VE SOĞUK YEMEKLER BİR ARADA

Sıcak bir yemek ve ardından tatlı olarak dondurma veya kahvaltıda yoğurt ve bir fincan kahve, çay gibi sıcak ve soğuk yiyecekleri karıştırmak. Ayrıca yemek sırasında buzlu su içmeyin çünkü sindirim ateşini (agni) söndürür. Ağzınızda sıcak + soğuk hissi hoş olsa da, mideniz muhtemelen aynı fikirde olmayacaktır.

BAL

Ve son olarak bal hakkında konuşmak istedim. Bal ısıtılmamalıdır. Asla asla. Yani çaydaki bal = kötü haber. Balın içinde eriyen ve bir toksine dönüşen balmumu ile ilgili bir şey. Zaten günde sadece bir çay kaşığı şekere/bala ihtiyacımız var, bu yüzden kesinlikle çayınızda buna ihtiyacınız yok.

Daha sonra bu yiyeceklerin neden uyumsuz olduğunu açıklayacağım ve size bazı örnekler vereceğim.

Neden kötü yiyecek kombinasyonları var?

Ayurveda’da her yiyecek enerjilerine göre sınıflandırılır. Bunlar, her bir yiyeceği tanımlayan niteliklerdir:

tat (rasa)

ısıtma veya soğutma etkisi (virya)

sindirimden sonraki etki (vipaka)

özel özellikler (prabhava)

Besinlerin sindiriminde üç aşama vardır. Birincisi tat veya rasa. İkinci aşama virya veya ısıtma veya soğutma etkisidir. Üçüncü aşama, sindirim veya vipaka sonrasıdır.

LEZZET (RASA)

Yemeğin tadına veya rasasına çok aşinayız. Yiyecekleri ağzımıza koyduğumuzda tükürük ile karışır ve tadını dilimizde algılarız. Ayurveda 6 tadı tanır: tatlı, tuzlu, ekşi, keskin, acı ve buruk. Çoğu besinin bir baskın tadı vardır, ancak her besinde farklı miktarlarda diğer 5 tadın da birazı vardır. Bir şeyin tatlı olduğu söylenirse, bu aynı zamanda acı olamayacağı anlamına gelmez, ancak daha az güçlü bir tat olarak. Rasa hakkında konuştuğumuzda, bir yemeğin baskın tadı hakkında konuşuruz.

ISITMA VEYA SOĞUTMA ETKİSİ (VİRYA)

Her tadın ilişkili bir enerjisi vardır ve bir yiyeceğin vücuttaki etkisi soğutma veya ısıtma olabilir. Keskin, ekşi ve tuzlu yiyeceklerin ısıtma gücü vardır ve tatlı, acı ve buruk yiyeceklerin soğutma gücü vardır. Bu etki, sıcak ve soğuk yiyecekler arasındaki fark değildir – soğuk veya çiğ yenen bazı yiyeceklerin ısıtma özellikleri vardır. Yiyeceklerin yutulması üzerine vücudun verdiği tepkidir.

Isıtıcı yiyeceklerden bazıları şunlardır: biber, turp, soğan, mantar, sarımsak, patlıcan, su teresi

Bazı serinletici yiyecekler şunlardır: brokoli, salatalık, patates, ıspanak

Sindirim Sonrası Etkisi (VIPAKA)

Bir gıda G-I yolundan geçtiğinde birçok işleme tabi tutulur. Bu metabolik süreçler, bir yiyeceğin tadının etkisini değiştirebilir; tadı farklı olacaktır. Sonunda üç tat kalır: tatlı, keskin ve ekşi.

ÖZEL ÖZELLİKLER (PRABHAVA)

Bazı yiyeceklerin beklenmedik, diğer özellikleriyle tarif edilemeyecek bir etkisi vardır. Onlar kuralın istisnalarıdır. Örneğin, doğada ısınan, ancak yutulduğunda ateşi düşüren bir yiyecek veya bitki fesleğendir. Prabhava olarak sınıflandırılan diğer yiyecekler şunlardır: muz, limon, bal ve soğan. Hepsinin özel nitelikleri var.

Gıdalara bu şekilde baktığımızda bazı kombinasyonların bizim için neden kötü olduğunu anlamaya başlayabiliriz. Zıt nitelikler, sindirim ateşinin (agni) ayırt edilmesine neden olur. Yiyecekler yanlış sindirilir, bağırsaklarda çok uzun süre kalır ve kırılgan dengeyi bozar.

Vücudumuz aynı zamanda tekrarlanan kötü yiyecek kombinasyonlarına alışır, bu nedenle kötü bir yiyecek kombinasyonunu yemek belki sizi rahatsız etmiyordur ama bedendeki etkileri öyle demiyor:)

Sindirim süreci sırasında çok fazla atık ve toksin üretilir ve etkisi ancak zamanla ortaya çıkar (biliyorsunuz…).

Kötü yiyecek kombinasyonlarına örnekler;

Et doğada ısınır (ve esasen iltihaplıdır) ve süt ürünleri soğutur. Birbirlerini dengelediklerini düşünebilirsiniz, ancak farklı sindirim süreçleri kullandıkları için uyumlu değillerdir. Et özellikle bağırsaklarınızda çürümeye neden olur (birkaç gün vejetaryen yiyin ve küçük odadaki farkı koklayın).

Tuz doğada sıcaktır, bu nedenle peynir yapmak için sütle karıştırılarak iki enerjiyi (virya) bir gıdada birleştirir. Ve peyniri fasulye veya makarna ile birleştirdiğinizde, sadece daha fazla uyumsuz gıda eklemiş olursunuz.

Muz ve süt. Rüya gibi bir yemek kombinasyonu. Muz ve sütün tadı tatlıdır (rasa), ancak enerjilerde (virya) ve ağızda kalan tatta (vipaka) bir sorun vardır. Süt soğuyor, muzlar ısıtıyor. Muz ve sütün tadı tatlıdır, ancak ağızda kalan farklı bir tada sahiptirler: Süt tatlı kalırken muz ekşi olur.

Herkes kötü yemek kombinasyonlarından farklı şekilde etkilenir.

Bazı insanlar doğası gereği güçlü sindirime (agni) sahiptir, bazıları değildir, bu nedenle bazı kombinasyonlar bir kişiye diğeri kadar zarar vermez. (Nasılsa anında değil.)

Her seferinde bir değişiklik yapmak bile büyük bir fark yaratabilir. Yiyeceklerimizi doğru bir şekilde birleştirerek sindirimimize yardımcı oluyoruz, vücudumuz daha iyi besleniyor ve uzun vadede cildimizde, vücudumuzda ve zihnimizde farkı görüyoruz.

Şimdi aşağıya yorum yapın ve bize söyleyin:

Vazgeçmek istediğiniz kötü yiyecek kombinasyonları nelerdir? 🙂

Hangilerinden vazgeçmekte zorlanıyorsunuz?

Kaynak : https://www.foreversunday.org/food-combinations-ayurveda/?ck_subscriber_id=924804564

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*