Chakra Serileri I / Kök Chakra: Güç, İstikrar ve Huzur

Çakralar Hakkında:

Tüm evren enerjiden oluşur ve vücudunuz da bir istisna değildir.

Modern teknoloji ve bilimden uzun yıllar önce antik kültürler her yaşayan varlığın bir yaşam enerjisine sahip olduğunu biliyorlardı. Atalarımız içimizde devinim halinde olan bu enerji merkezlerine çakra adını verdiler.

Çakra eski sanskrit dilinde çark olarak tercüme edilir. Bunun nedeni Prana adı verilen yaşam enerjisinin vücudunuzda dönerek hareket etmesidir. Bu dönen enerjinin vücudunuzda 7 ana merkezi vardır. Bu enerji merkezleri omurganızın altından başınızın üstüne kadar sıralanırlar.

Dengeli ve sağlıklı bir insanda 7 çakranın her biri, vücuda, zihne ve ruha tam olarak gereken miktarda enerjiyi sağlar. Bu akıştaki herhangi bir aksama sağlığınız ve mutluluğunuz için engeller yaratacaktır.

Çakraları incelemeye Kök Çakra ile başlayalım:

muladhara-chakra-1

KÖK ÇAKRA

mula = Kök

adhara = Temel

Muladhara Chakra kuyruk sokumunun tabanında yer alır ve insanlarda bulunan chakraların (enerji merkezlerinin) ilkidir. Muladhara Chakra hayvan ve insan bilinci arasındaki sınırı oluşturur. Geçmiş yaşamlardaki davranış ve deneyimlerimizin depolandığı bilinç dışı zihnimizle ilişkilidir. Bu nedenle Karmik kurallara göre bu chakra geleceğimizin yolunu belirlemektedir. Kök chakra ayrıca kişiliğimizin gelişiminde de temel bir rol oynar.

Muladhara Chakra dengede ve sağlıklı olduğu zaman canlılık, büyüme ve coşku hali hüküm sürer. Bunun aksine bu chakradaki herhangi bir dengesizlik tembellik, atalek, benmerkezcilik ve baskıcılık olarak kendini gösterir.

Muladhara Chakra’nın sembolik resmi dört yapraklı bir lotus ile betimlenir. Bu dört yaprak insan ruhunun dört fonksiyonunu temsil eder: zihin (Manas), zeka (Buddhi), bilinç (Chitta) ve ego (Ahamkara) ve bu dört fonksiyon da bu çakradan oluşurlar..

Yaşam bilinçten ibarettir ve bilinç sürekli evrilir. Muladhara Chakra’nın sembolleri enerjiyi ve yukarı yönlü hareketi işaret eder. Bu çakranın rengi kırmızıdır ve kırmızı renk Shakti ile özdeşleşmiştir. Shakti, enerjiyi, hareketi aydınlanma ve gelişimi temsil eder. Kırmızı renk uyuyan bilinçten uyanık bilince geçisi sembolize eder. Kök chakranın başka bir sembolü ise ters dönmüş üçgendir. Bu sembolün de iki anlamı vardır. Bir anlamı kosmik enerjinin bir huniden akar gibi köke doğru akması, diğer anlamı ise bilincin yukarı doğru genişlemesidir.  Üçgenin aşağı bakan köşesi başlangıç noktası ve tohumdur. Yukarı doğru çıkan kenarları da evrensel bilincin insan bilincinde ortaya çıkmasıdır.

Kök çakrayı sembolize eden hayvan yedi hortumlu bir fildir. Fil bilgelik sembolüdür ve yedi hortum dünyanın hazinelerini temsil eder. Kök çakranın elementi topraktır ve bize enerji ve besin sağlayan doğa anayı temsil eder.

poza103-2

Motto: “Ben”im
Birincil Fonksiyonları: Hayatta Kalma, Cinsellik, İstikrar
Fiziksel etki alanı: Cinsellik
Zihinsel etki alanı: İstikrar
Ruhsal etki alanı: Güvende olma hissi
İlgilii oolduğu duyu: Koku duyusu
Vücutta ilgili olduğu bölümler ve organlar: Böbrekler ve Omurga
Renkler: Kırmızı, Siyah (İkincil renk)
Element: Toprak
Mantra: LAM

Her Perşembe Tara Yoga’da Chakra Flow Dersleri’ne katılarak Chakralar üzerinde asana pratikleri ile çalışablilirsiniz

 

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*