21 Eylül Ekinoks Özel: 108 SURYA NAMASKAR

19 Eylül 2018

Surya Namaskar (Güneşe Selam)
Sanskritçe ‘de Surya ‘güneş’ Namaskara ise ’selamlama’ anlamına gelir. Yani Güneşe Selam ( Surya Namaskar )da güneş ile bağlantı anlamına geliyor. Güneşi selamlamak, vücudumuzu, nefesimizi ve zihnimizi birleştiren döngüyü canlandırmak için kullanılır. Fiziksel ve ruhsal olarak varlığımızı her anlamda canlandırır.

Ekinoksun Önemi
Dünya, her yıl 23 Eylül’de gece ile gündüzün sürelerini eşitleyerek bize kış mevsiminin geldiğini haber verir. Halk arasında daha yaygın bir söylemle sonbahar ekinoksu ya da gece-gündüz eşitliği olarak da ifade edilen bugün, evrenin kendi içerisindeki muhteşemdöngüsünün sadece küçük bir yansıması gibidir. Her yıl ekinoksun olduğu bugünde Kuzey Kutup noktasında kaybolarak batan güneş, aynı anda Güney Kutup noktasında doğmaya başlar. Dünyanın her iki ucu da, aydınlatıcımız olan güneşi selamlar ve aydınlanır.

Peki Neden 108?
Yoga geleneklerinde kutsal bir rakam olan 108’in birçok anlamı var.

Kendimizi meditasyonla sakinleştirip günde sadece 108 nefes aldığımızda aydınlanmanın geleceği söylenir.

Bir sayısı Yaratan’ı veya Gerçek’i, sıfır boşluğu veya tamamlamayı, sekiz ise sonsuzluğu simgeler.

Toplam 108 adet duygu olduğundan bahsedilir; otuzaltı tanesi geçmiş, otuzaltı tanesişimdi, otuzaltı tanesi ise gelecekle ilgilidir

Yoga Sutra’nın sutra sayısı 108’dir. Budha’nın 108 adı vardır. Yoginilerin kullandığı Malada (tesbih) 108 boncuk vardır.

Güneşe 108 selam ile hem zihnimiz ve bedenimiz arasında bir bağ kurmayı araştırırken; hem de daha disiplinli, daha dirençli, daha güçlü, daha yetenekli, daha esnek bir bedene zemin hazırlayacağız.

Güneşe Selam Pratiği için YouTube kanalımızı ziyaret edin!

 

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*