Meditasyon Üzerine

Meditasyon üzerine düşünüyordum biraz. Kimilerinin alerjik reaksiyon gösterdiği, kimilerinin komik bulduğu, kimilerinin aslında yapamamak endişesi ile basitleştirdiği, kimilerinin de hinduizme ait bir inanç sistemi olarak görüp uzak durduğu ‘’derin düşünme’,’ ‘’sadece oturma’’, ‘’kendi içine yönelmek’’ gibi çoğu farklı kültürde farklı tanımları olan ‘’şey’’…

Kişiden kişiye de değişebilir bu tanım. Kişiye verdiği ile anlam kazanır çoğu zaman. Bir yoldur, bir varış noktasıdır, bir mertebedir. Kendine kalıştır. Kendinle buluşma, hiç bir şey yapmama halidir. Hiç’tir, hiçlik’tir. Maddesel boyutu aşıp öz’ün zenginliğinin farkına varmaktır. Derin bir anlama, farkına varma, apaçık bir zihin, kaynağa ulaşmaktır. Hakikattir. Bakın ne çok tanımlama var.

Hemen her gün yoga pratiklerimde gördüğüm, bir yoga pozunun içerisindeyken bile o poza odaklanmakta güçlük çekiliyor. Odaklanılamayan bir pozda dengede kalmak zorlaşıyor. Yogaya yeni başlayan birçok kişi daha ilk denemede yapamayacağını düşünüp pes ediyor.

Meditatif bir zihne ulaşmanın bir yolu da yogayı gerçek anlamda özümsemekten geçtiği için hal böyleyken zihni sakinleştirmek de git gide zorlaşıyor. Kolay olduğunu söyleyen olmadı henüz. Sürekli düşünmeye odaklanmış, konudan konuya atlayan zihni susturmak zordur ve zihin her şeyi kelimelere dönüştürür.

Sen içinden “Şimdi düşüncelerimi kontrol etmeye başlayacağım. Sessizce oturup sadece nefesime odaklanacağım” şeklinde kendine telkinler verirken evet o an için sessizleşebilir ve buğulu camın ardını görebilirsin. Fakat bunu yaparken gerçekte hayatında bir gizem arayışında mı olduğun ya da anlamsızlaşmaya başlamış hayatına bir anlam mı getirmeye çalıştığının farkında olmayabilirsin. İşte o zaman meditasyon sadece zihinsel bir çabadan öteye geçmez.

Bu güne kadar beslediğin tüm duyguların, bağımlılıkların, korkuların sana eşlik etmeye devam eder ve belki de susturmaya çalıştığın tüm hislerini farkında olmadan daha da büyütürsün. İşte bu bir tuzak.

Hayatta sahip olduğun ve vazgeçmek için uğraştığın her türlü huy, düşünce, korku, arzu, istek ve bu çaba ile zihni susturmak için verdiğin uğraşın mükafatı maalesef bir yanılgıdan ibarettir.

Meditasyon türlü çabalardan uzakta bir kabulleniş, bir amaçsızlık hali, beklentilerin son bulduğu yerdir. Bu öyle bir yer ki; her şey olduğu gibidir. O yerde tüm korkulardan uzakta sadece merhamet ve koşulsuz sevgi vardır. Zihin uykuda ya da bilinç dışında bir yerde değildir, aksine sonsuz bir kavrayış, anlayışla yaşamın içinde ilerlerken , o da sana eşlik eder.

Kitaplarla okunarak öğrenilebilir bir şey değildir. Bütün sözcüklerden, kitaplardan, tanımlardan ötededir. Yaşamın içine korkusuzca dalmak ve her yenilgiden  hayal kırıklığı yaşamadan çıkmayı başarmak, tekrar tekrar denemektir.

Meditasyon olgunlaşmaktır, büyümektir. Kavramaktır. Tüm egoyu öldürdükten sonra kazanılan özgürlüktür.

Bir gizli bahçe var seni bekleyen.. orada bekleyen güzellikler var.. o bahçeyi bul ve içine gir.

Sevgilerimle

Namaste

Aslı Başar

**Esinlendiğim isimler; J. Krishnamurti , Osho

 

 

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*