Vata’yı anlamak için, doğduğumuz fiziksel özellikleri, vata türleriyle ilişkili zihinsel özellikleri, fazla vata ile yaşıyorsanız yüzeye çıkabilecek durumları ve semptomları keşfetmek en iyisidir.

Fiziksel Özellikler (Vata Dosha Vücut Tipi)

Vata özelliği ( hava ve eter) yüksek olan kişiler, vata vücut tipi olarak da bilinen aşağıdaki fiziksel özellikleri gösterme eğilimindedir:

Açık renkli gözler, daha küçük veya düzensiz şekilli

Kemik, eklem çatlaması

Hafif, ince çerçeve

Çok esnek

Daha yarı saydam cilt, damarları görmek daha kolay

İnce saç

Kuru cilt

İnce dudaklar

Hassas özellikler

Soğuk eller ve ayaklar

Vata kilo kaybı, kolay veya kasıtsız olma eğilimindedir; bu tip genellikle kilo almak için mücadele eder.

Vata Dosha’nın Duygusal ve Kişilik Özellikleri

Bazı vata dosha özellikleri ayrıca şunları içerir:

Yaratıcı

Sanatsal

Duygusal olarak hassas

Algısal

Doğal

Merhametli

Çok yönlü ilgi alanları ve yetenekler

Uyarlanabilir

Hevesli

Dengede olduğunda, vata türü aynı anda birçok şeyi zahmetsizce dengeliyor gibi görünür, değişimi sever, uyarlanabilir ve son derece yaratıcıdır. Fakat vata fazlalığının belirtileri nelerdir? Bunlar artan anksiyete, korku, hızlı düşünceler ve konsantrasyon güçlüğü şeklinde yüzeye çıkma eğilimindedir.

Ağırlıklı olarak Vata mısınız yoksa Vata dengesizlikleri mi yaşıyorsunuz?

Vata, Hava & Ether (boşluk) elementinden oluşur. Vata, ‘rüzgar’ anlamına gelir ve vücuttaki hareketi kontrol eden enerjidir.

Vata’nın nitelikleri hafif, soğuk, kuru, hareketli ve düzensizdir.

Vata birincil Dosha’dır ve diğer 2 Doshas’ın – Pitta ve Kapha’nın arkasındaki motive edici güçtür, çünkü bu 2 Dosha Vata olmadan hareket edemezler.

Bu nedenle, Vata’ya özen göstermek ve iyi bir denge sağlamak çok önemlidir.

Vata Dengesizliğinin Belirtileri ve Belirtileri

Fiziksel:

Soğuğa karşı güçlü hoşgörüsüzlük

Huzursuz, hareketsiz oturamama

Kas gerginliği, spazmlar, tikler, titreme

Kuru, çatlama, hareketsiz eklemler, sinir ağrısı

Kuru, sert, sert dışkı, kabızlık, aşırı gaz ve şişkinlik

Deride, dudaklarda ve saçta kuruluk

Hastalığa duyarlı, soğuk, İYE (İdrar Yolu Enfeksiyonu)

Zihinsel:

Konsantrasyon eksikliği

Uykusuzluk, uykusuzluk

Hassasiyet örn. yüksek sese

Bitkinlik

Korku, kaygı, sinirlilik, ruh hali değişimleri, güvensizlik

Vata türleri için en büyük ihtiyaçlar, temel gıda ve düzenliliktir. Bu nedenle Vata’nın her gün aynı saatte düzenli yemek yemesi, sakin ve telaşsız bir ortamda herhangi bir bozulma olmadan yemek yemesi (TV izlerken, çalışırken veya telefonda yemek yemeyin!) Önemlidir.

Hareket halindeyken yemek yemekten kaçının ve yemek yemek için zaman ayırın.

Vata dengesizliğinin belirtilerini görüyorsanız, (hafif, kuruyan, soğuk), sıcak sıvı, yağlı, ağır nitelikleri taşıyan yiyecek içecekler tercih edin. (“karşıtlar birbirini dengeler” konseptini uygulayın)

Genel olarak, Vata türleri salatalar, çiğ sebzeler, tatlılar, meyve suları ve krakerler gibi çiğ, soğuk kuru gıdalardan kaçınmalı ve bunun yerine ılık, pişmiş, besleyici ve sindirimi kolay yiyecekler yemelidirler.

Vata dengeleyici gıdalara örnek olarak tatlı patates, pancar (pancar), kuşkonmaz, havuç, yeşil fasulye, kabak (kabak), maş fasulyesi ve kinoa verilebilir.

Vata dengesizlikleri yaşıyorsanız, nohut (siyah nohut iyidir), mercimek ve barbunya fasulyesi gibi kuru fasulyelerden ve brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden kaçının.

Vata için Uygun olan Tatlar (Rasa)

Yemeğinize tatlı, ekşi ve tuzlu tatlar ekleyin ve keskin, acı ve burukluktan kaçının.

Tatlı tadı olan yiyeceklere örnek olarak bal, pekmez, pirinç, süt, krema, tereyağı ve tahıllar verilebilir.

Ekşi tadı olan yiyeceklere örnek olarak limon, misket limonu, peynir, taze yoğurt, domates, erik, asitli meyveler ve sirke verilebilir.

Vata’yı Dengelemek İçin Baharatlar

Yemeğinize tarçın, karanfil, zencefil, kakule, rezene, kimyon ve şeytan tersi (assafetida) gibi sıcak baharatları ekleyin. Bu, Vata türlerinin alma eğiliminde olduğu sindirim sorunlarının yanı sıra kaygı, kuru cilt veya uykusuzluğu önleyecektir.

Vata’yı Yaşam Tarzı ile Dengeleme

Düzenli alışkanlıkları sürdürün, her gece aynı saatte uyumaya çalışın (ideal olarak saat 22: 00’ye kadar) ve her sabah aynı saatte uyanın. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, sıcak bir banyo yapın, sakinleştirici müzik dinleyin ve / veya yatmadan önce kısa bir meditasyon veya Yoga Nidra yapın. Akşamları yoğun egzersizlerden ve duyusal aşırı yüklenmeye neden olan aktivitelerden kaçının.

Meşgul bir Vata zihnini sakinleştirmek için, Vata’nın topraklama, kendi kendini yetiştirme ve sessiz düşünme için zaman ayırması önemlidir. Düzenli bir masaj ve doğada günlük yürüyüş Vata için harikadır.

Egzersiz yoğunluğu orta düzeyde olmalıdır. Yoganın dinamik tarzı gibi yorucu ve çılgın aktivitelerden kaçının ve daha meditatif ve daha yavaş tempolu yoga, Tai chi ve yürüyüşü tercih edin.

Ayurvedik Günlük Rutin

Dosha’nız ne olursa olsun, güçlü bir yapılandırılmış günlük rutin oluşturmak, optimal fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığı geliştirmek için çok önemlidir.

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*