Pitta nın temel özellikleri yağlı, keskin, sıcak, hafif, etli kokulu, yayılan ve sıvıdır. Yani, pitta ağırlıklı bir prakriti sahibi olmak, bu niteliklerin zihinsel, duygusal ve fiziksel yapınız boyunca kendilerini cömertçe ifade ettiği anlamına gelir. Bunları güçlü ve zayıf yönlerinize yansıdığını görebilirsiniz.

Yağlı özellik (guna) cildin yumuşaklığına izin verir, ancak fazlası yağlı cilt, sivilce olarak kendini gösterebilir.

Keskin nitelik, keskin, parlak bir akıl olarak veya aşırı olarak keskin bir dil olarak tezahür edebilir.

“Sıcaklık”, sıcak, pembe bir cilt, sıcak vücut ısısı, güçlü metabolizma ve iştah olarak veya aşırı olarak ülser, mide ekşimesi veya sıcak öfke olarak tezahür edebilir.

Hafif özellik, zayıf bir vücuda sahip olmanıza veya bir öğünü kaçırırsanız sersemlemenize neden olabilir.

“Ağır kokulu” özellik, güçlü bir vücut kokusu olarak kendini gösterebilir.

Yayılma özelliği, adınızı veya etkinizi veya fikrinizi yerel veya küresel mahalleye yayma eğilimi olarak ortaya çıkabilir. Bu özellik, yayılan bir döküntü olarak da ortaya çıkabilir.

Sıvı özelliği; aşırı terleme olarak ortaya çıkabilir; sıcak özellik ile birleştiğinde aşırı mide asidi olarak ortaya çıkabilir.

Pitta’nın Azaltılması veya Dengelenmesi

Benzer Benzeri Arttırır

Ayurveda’nın temel bir ilkesi “benzer benzeri arttırır” şeklindedir. Bu nedenle pittanın

doğasında bulunan niteliklerini artırmak, bedeninizde, zihninizde ve ruhunuzda pittayı artıracaktır.

Örneğin, pitta doğası gereği sıcak olduğu için – sıcak hava, sıcak yiyecekler, sıcak mevsimler ve günün pitta saatleri ve hatta sıcak duygular pittayı artırabilir. Aynı şekilde nemli ortamlar sıvı kalitesini artıracak ve dolayısıyla pittayı artıracaktır.

Örnek: Siz bir pitta bireyisiniz. Pitta doğası gereği sıcaktır. Tatil için ekvatoru ziyaret ediyorsunuz ve günde altı saat güneşleniyorsunuz ve bir hafta boyunca her gün sıcak, baharatlı yiyeceklerin tadını çıkarıyorsunuz. Haftanın sonunda şiddetli bir kızarıklık ve korkunç bir mide ekşimesi çekiyorsunuz ve kendinizi korkunç bir öfke içinde buluyorsunuz. Ayurveda, sıcağı artıran hoşgörülerinizin pitta yapınızdaki doğal ısıyı artırdığını ve bedeninizde ve duygularınızda sıcak koşulların “patlamasına” yol açtığını söyler.

Pitta’yı Arttıran ve Azaltan Tatlar

Pitta nın temel niteliklerinin yanı sıra pitta yı artıran ve azaltan tatları da bilmekte fayda var.

Keskin, ekşi ve tuzlu tatlar, sıcak kalitesini artırarak pitta yı artırır. Keskin tadın bir örneği acı biberdir; ekşi, turşu; ve tuzlu, tuz.

Tatlı, acı ve buruk tatlar, pittanınkilere zıt nitelikler sağlayarak pideyi azaltacaktır. Doğal tatlı tadın bir örneği buğdaydır; acı ve büzücü (genellikle birleştirilir), birçok yapraklı yeşillik ve bitki.

İlaç Olarak Karşıtlar

Her birimiz prakritimizdeki üç doshanın benzersiz bir oranına sahibiz. Ayurveda bize, eğer bir dosha bizim için orijinal, doğal oranının ötesine geçerse, hastalığın gelişebileceği bir ortamı teşvik ettiğini öğretir.

Baskın doşamızın (vata, pitta veya kapha) diğer doşalardan daha hızlı artması yaygındır çünkü en iyi bildiğimiz şeyi sürdürme eğilimindeyizdir. Örneğin, baskın doshanız pitta ise, pitta nın sıcak ve keskin nitelikleri nedeniyle entelektüel olarak parlak olabilirsiniz. Bununla birlikte, pitta nın doğasında bulunan bu nitelik, sonunda onu ağırlaştırabilir ve zihinsel veya fiziksel “yanmışlık” yaratabilir.

İlaçlar, fazla dosha’ya zıt nitelikler kazandırarak onu azaltan maddelerdir. Örneğin, aşırı zihinsel aktivite “yanma” ile sonuçlanmışsa, rahat, yumuşak bir kanepe ve sakin bir zihin ilaç olabilir. Aşırı sıcaktan dolayı arttıysa, serinlik ilaç olabilir. Çok fazla nem mi? kuruluk kullanın.

Ayurveda’nın harika pratik yönlerinden biri, her şeyin bir ilaç olarak kullanılabilmesidir çünkü var olan her şeyin bir niteliği vardır. Buna şunlar dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir: otlar, yiyecekler, içecekler, ortamlar, renkler, kokular ve yaşam tarzları.

Pitta nın zıttı olan özellikler; kuru, yumuşak, serin, ağır, tatlı kokulu ve kontrollüdür. Bu nedenle pitta bireylerinin bu zıt niteliklere sahip fiziksel ve duygusal ortamları, rutinleri ve yiyecekleri aramaları en iyisidir.

İlaç Olarak Diyette Karşıtlar

Bir pitta bireyinin taze, serin yiyecekler yemesi iyi olur. Güçlü iştahları olduğu için öğün atlamakta güçlük çekerler. Ayrıca güçlü sindirim sistemlerine sahip oldukları için çiğ yiyecekleri diğer doshalardan daha iyi tolere etme eğilimindedirler ancak sıcak yiyecekler, alkol, kafein, sinirlilik, yüksek saldırganlık ve öfkeden kaçınmaya dikkat etmelidirler çünkü bunlar çok fazla pitta yaratacak ve mideyi zayıflatacaktır. (sindirim sistemi)

Tatlı, acı ve buruk tatlar pitta yı azalttığından, bu tatlar diyetinizde baskın olmalıdır. Bunun rafine şekerli yiyecek ve içeceklere yeşil ışık yakması gerekmediğini unutmayın. Pek çok tahıl, kabak, doğal tatlandırıcı ve meyvede bulunan doğal tatlı tat en uygun olanıdır ve Pitta dengelemeye yardımcı olabilir.

İklim ve Yaşam Tarzında Zıtlıklar

Bir pitta bireyi için ideal ortam serin ve kurudur. Kayak ve buz pateni gibi soğuk hava sporları veya sabah erken egzersiz en iyisidir. Tatlı kokular, melodik müzik ve tatlı duygular da iyi “ilaçlardır”. Ilık ayçiçek yağı ile günlük 10-20 dakikalık nazik bir masaj, pitta nın sıcaklığını soğutacak ve akışı zorlamak için iradenizi kullanmak yerine teslim olmanızı ve “akışa devam etmenizi” destekleyecektir.

Pitta bireyinin, yeterince uzun ve sıkı çalışırsa her şeyi kontrol edebileceğini hissetmesi kolaydır. İnsanların en iyinin ne olduğuna dair fikrimize boyun eğmek için doğayı kontrol etmek veya manipüle etmek hakkında hiçbir şey düşünmemesine izin veren, küresel ölçekte bu niteliktir. Bu, dengeli bir yaklaşımsa işe yarar, kötü havayı tahmin etmemizi ve böylece ona hazırlanmamızı veya belirli hastalıkları teşhis etmemizi ve böylece onları daha iyi tedavi etmemizi sağlar. Bu görüşün uç bir örneği, gelecekteki sorunlu sonuçlara bakılmaksızın genetik materyali manipüle etmektir. Bu görüşün kontrolden çıkmasına inanılmaz derecede aşırı bir örnek, küresel gerçekliği işlerin nasıl olması gerektiğine dair kişisel görüşüyle hizaya sokma girişiminde bulunan bir diktatörün soykırımı olabilir.

Daha kişisel bir ölçekte, bu eğilim, ilişkilerimizde veya kariyerimizde kontrol ve kişisel hakimiyet için çaba sarf etmemize yol açabilir veya yaygın kişisel hırsımızın bizi nihai zihinsel veya fiziksel “tükenmişliğe” sürüklemesine izin verebiliriz.

Pitta için en iyi ilaçlardan biri teslim olmaktır. Kişisel ve evrensel yaşamı düzenlemek için iyi bir iş çıkarabileceğine inandığınız ilahi bir güce veya doğal güce karşı nazik bir inanç veya onunla ilişki geliştirebilirseniz, iradenizi dinlendirebilir ve biraz baskı uygulayabilirsiniz. Bu nedenle pitta bireyinin düzenli meditasyondan keyif alması faydalıdır. (Ve gerçekten tadını çıkarın, ustalaşılması gereken bir görevmiş gibi yaklaşmayın:))

Kaynak : https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/learning-ayurveda/managing-your-constitution/managing-a-pitta-constitution/

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*