Ayurvedik Pancake

Malzemeler;

10 küçük krep yapar:

1 su bardağı yulaf unu (bir blendera yulaf gevreği ekleyerek kendiniz yapabilirsiniz ve un gibi bir kıvam alana kadar karıştırabilirsiniz)

1 yumurta

1 su bardağı hindistan cevizi sütü (Ben kalıbın içindeki kremayı kullandım ve süt kıvamına gelene kadar suladım)

bir tutam tuz

yarım çay kaşığı tarçın

Talimatlar

Yulaf unu, yumurta, hindistan cevizi sütü (süt kıvamına gelene kadar sulandırılmış), bir tutam tuz ve yarım çay kaşığı tarçını güzel bir gözleme hamuru elde edene kadar karıştırın. Hamur çok katı olmamalıdır; eğer öyleyse, biraz daha su ekleyin. Bir tavayı ısıtın ve hindistancevizi yağı ile kreplerinizi pişirin, meyilli tavada bir çorba kaşığı veya sos kaşığı ile kepçeleyin. Bu miktarlarla yaklaşık 10 küçük krep yapabilirsiniz.

Bu kreplerin Ayurvedik nitelikleri

Malzemelerle başlayalım:

Yulaf unu

Yulaf, Vata ve Pitta azalıyor ve Kapha artıyor. Tat (rasa) ve ağızda kalan tat (vipaka) ve enerji (vīrya) bakımından tatlıdırlar. Yulafın müshil özellikleri vardır ve kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur.

Yumurta

Ayurveda, yumurtaları tamasik bir yiyecek (saf olmayan) olarak kabul eder, ancak bazı göstergeleri vardır. Güç sağlarlar, besleyicidirler ve yapıcıdırlar, nekahet dönemine (hastalık sonrası iyileşmeye) iyi gelirler. Yumurta akı Vata, Pitta ve Kapha nötrdür; sarısı Vata azalıyor ve Pitta ve Kapha artıyor. Yumurtaların tadı tatlıdır (rasa) ve ağızda kalan tat (vipaka) ve enerjileri (vīrya) ısıtır.

Hindistan cevizi sütü

Ben bu tarifte kalıbın içindeki kremayı kullandım ve süt kıvamına gelene kadar suladım.

Hindistan cevizi hem Pitta’ya hem de Vata’nın azalmasına çok iyi gelir. Kapha artıyor. Tat (rasa) ve ağızda kalan tat (vipaka) bakımından tatlıdır ve enerjisi (vīrya) doğada serinleticidir. Hindistan cevizi ayrıca idrar söktürücüdür ve cilde iyi gelir.

Özetle

Bu ayurvedik krepler, hindistan cevizi sütü ve yulaf unu nedeniyle ağırlaştırılmış Pitta ve Vata’yı dengelemek için çok iyidir. Onları ağırlaştıran ve Kapha’yı artıran da tam olarak budur. Bu yüzden hamura biraz tarçın ekliyoruz (ve tabii ki nefis olduğu için!). Tarçın, krepleri daha kolay sindirebilmeniz için agni’nizi (sindirim ateşi) artıracaktır. Kapha’yı daha da azaltmak için (vegan değilseniz) bal gezdirebilirsiniz. Bal, Kapha’ya iyi gelen yegane tatlandırıcılardan biridir!

Kaynak : https://www.foreversunday.org/delicious-ayurvedic-pancakes/

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*