Yaz burada. Güneşin tüm enerjisi vücuttaki her hücre tarafından hissedilebilir ve kucaklanabilir. Sezonun enerjisi ve sıcaklığı kendi deneyimlerimize yansır ve kendimizi özellikle ateşli, motive ve enerjik hissedebiliriz.

Sıcak, parlak ve keskin – pitta mevsimi. Bu bir aktivite, yoğunluk ve genişleme mevsimidir. Birçok yönden, pitta dosha’nın doğası, her şeyi “üstüne çıkarmaktır”. Aşırı uzatma, aşırı çalışma, aşırı içme, aşırı stres ve aşırı yeme.

Ayurveda, etrafımızdaki ortamın içimize yansıyacağını kabul eder ve bu enerjiyi benimsemek vücuttaki ısı ve kuruluk niteliklerini artırarak dengesizliklere neden olabilir. Bu, tükenmiş enerji, eleştiride artış, gergin sinirler, cilt tahrişleri, ışığa duyarlı gözler ve gevşek dışkı gibi görünebilir.

Bu süre zarfında, vücudunuzdaki yazın özelliklerini yatıştıracak yiyecekler ve aktiviteler tüketmeniz önemlidir.

Yediğiniz yiyecekler kadar, günlük öğünlerinize gösterdiğiniz tutum ve kasıtlı dikkat de önemlidir.

Bu yüzden güneş gözlüklerinizi takın, gölgede çimenlerde oturun, yavaşlayın ve her lokmanın tadını çıkarın – ne de olsa biraz dondurma tüketmek için yılın en iyi zamanı.

Yazın, agni’nin (sindirim ateşi) gücü de dağılır ve sindirim için kışın sahip olduğunuz kapasiteye sahip olmazsınız.

Sonuç olarak, iştahınızın düştüğünü fark edebilirsiniz. Tatlı, soğuk, nemli, büzücü ve acı yiyecekler için doğal istek duymanız normaldir.

Neyse ki, vücudumuz doğayla uyum sağlamak için harika bir şekilde tasarlanmıştır ve pitta dosha’yı soğutmak için ihtiyaç duyduğumuz yiyecekler yaz aylarında bolca büyür. Kavun, armut, bezelye, kara lahana, salatalık, salata, lahana, ravent ve kabak, sadece birkaç isim.

Aşağıdaki tarif, yaz dengesi göz önünde bulundurularak oluşturuldu. Salatalık, avokado ve dereotu gibi serinletici malzemelerle yapılan pitta sıcağına ferahlık ve denge getirir.

Herhangi bir yemeğin yanında eklenebilir ve en iyi şekilde sakin, rahat bir ortamda tüketilir.

Dereotu ve Nane ile Salatalık Avokado Salatası

Bu sulu, serinletici ve çok ferahlatıcı salata en iyi öğle yemeği için servis edilir. Salatalığı şeritler halinde tıraş etmek, pitta dosha’yı soğuturken pürüzsüzlük hissini (shlakshna) artırır.

Vegan, glutensiz

2 kişilik

Malzemeler:

2 salatalık, soyulmuş ve şeritler halinde traşlanmış (bir patates soyucu veya rendesi kullanın)

1 ½–2 olgun avokado, çok ince dilimlenmiş

1 ½ su bardağı tercih edilen filiz (maş fasulyesi filizi, bezelye filizi, brokoli filizi)

¼ fincan taze dereotu, kıyılmış

¼ fincan bütün nane yaprağı

Sosu:

1 çay kaşığı Dijon hardalı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi

¼ çay kaşığı akçaağaç şurubu

Tatmak için mineral tuz ve karabiber

⅛ çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu veya daha kolay sindirim için kimyon tohumu

Talimatlar:

Salatalığı soyun ve uzun, ince şeritler halinde tıraş edin (bu doku için önemlidir).

Avokadoyu ince ince dilimleyin. Dereotu kıyın ve nane yapraklarını sapından ayırın, sonra bir kenara koyun.

Tüm sos malzemelerini bir cam kavanozda karıştırın ve birleşene kadar kuvvetlice çalkalayın. Tuz ve karabiberi istediğiniz damak tadına göre ekleyin.

Bir araya getirmek için, salatalığı kaseye koyun, biraz sos serpin ve karıştırın, ardından dereotu ve bir tutam tuz ekleyin ve tekrar karıştırın. Sosu azar azar eklemeye devam edin ve karıştırmaya devam edin.

Nane yapraklarını ve filizleri ekleyin, tekrar hafifçe karıştırın. Sonra bir kaseye ekleyin, üzerine avokado serpin, biraz daha tuz serpin ve istenirse son bir doz sos ekleyin.

Afiyet olsun😋

Kaynak :

Cooling Cucumber-Avocado Salad Recipe for Summertime | Banyan Botanicals*

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*