Yaz Rehberi

Yaz Sağlığınızı En Üst Düzeye Çıkarın

Işık. Ateş…Sıcaklık. Yoğunluk. Yaz zamanı! Parlak güneş ışığının uzun günlerine tapıyor musunuz? Yenilenmiş bir hafiflik ve genişleyen bilinç hissini memnuniyetle karşılıyor musunuz?

Belki de yaz sıcaklıklarına doyamıyorsunuz. Yoksa sıcaktan korkuyor ve yaz güneşinden kaçmak için yollar mı arıyorsunuz?

Yaz mevsiminin her mevsim gibi kendine has kişiliği vardır. Yapınıza bağlı olarak yaz, içsel uyum duygunuzu artırabilir veya doğuştan gelen eğilimlerinizden birini ağırlaştırabilir.

Örneğin, serin bir iklimi tercih eden sıcak huylu bir kişi, kışı sevebilir, ancak yazın sıcağı arttıkça çoğu kişiden daha sıcak hissedecektir – rahatsızlık noktasına kadar.

Öte yandan, kış aylarında asla ısınamayacak gibi görünen biri tam tersini yaşayacak: uzun, soğuk kışlar zorlu geçecek ve bu kişi yaz sıcağının tadını çıkaracak. Ancak mevsimlerin, değişken bir korku ve coşku kaynağı olması gerekmez.

Doğanın döngüleriyle uyum içinde yaşamak için bilinçli bir çaba göstererek ve yaşam tarzımızı ve alışkanlıklarımızı her yeni mevsimin gelişine uyum sağlayacak şekilde düzenli olarak ayarlayarak yıl boyunca daha iyi bir denge durumunu destekleyebiliriz.

Bu fikir ilk başta göz korkutucu görünse de, birçok kişi önerilen mevsimsel ayarlamaların oldukça doğal olduğunu ve birkaç basit değişikliğin sağlığı ve canlılığı önemli ölçüde artırabileceğini düşünüyor.

Ayurveda’da, benzerinin benzerleri artırdığı ve karşıtların dengelediği söylenir; bu, yazın neden her birimizde farklı şeyler uyandırdığını açıklamaya yardımcı olur. Eğer bünyenizi biliyorsanız, iç manzaranızı mevsimlerin değişen doğasıyla uyumlu hale getirmek için aslında daha da kişiselleştirilmiş adımlar atabilirsiniz.

Yaz: Pitta Mevsimi

Yazın en çarpıcı özellikleri – ısısı, parlak güneşin uzun günleri, keskin yoğunluğu ve mevsimin dönüştürücü doğası – doğrudan pitta dosha ile uyumludur, bu nedenle yaz bir pitta mevsimi olarak kabul edilir.

Ve bazı iklimlerin yılın bu zamanında son derece nemli olmasına rağmen, yoğun ısının kümülatif etkisi her şeyi kurutur, bu nedenle yaz da kurak olarak kabul edilir. Daha ince bir düzeyde, yaz bir genişleme ve hareketlilik zamanıdır. – vata dosha’nın daha karakteristik özellikleri.

Yazın eşsiz kişiliği hakkında kutlanacak çok şey olsa da, çok fazla iyi şeye sahip olmak da mümkündür.

Yaz mevsimi rutini, yaz özelliklerinin aşırı birikmesini önlemeye yardımcı olacak ve yaz mevsiminin sunduğu eşsiz hediyelerin tadını çıkarmanıza yardımcı olacak diyet ve yaşam tarzı alışkanlıklarını teşvik etmeyi amaçlar.

Pitta Mevsimi İçin Genel Öneriler

Yaz ayları boyunca birincil odak noktanız, serin kalarak, gevşeme ile yoğunluğu yumuşatarak ve enerjinizi topraklayarak pittayı dengede tutmak olacaktır. Ayrıca pitta dengesizliğinin erken belirtilerini tanımayı öğrenmek de yardımcı olabilir, böylece ortaya çıkarlarsa bunları çabucak ele almak için adımlar atabilirsiniz.

Ancak yazın bazı belirgin vata özellikleri de vardır, bu nedenle aynı zamanda susuz kalmak, dengeyi sağlamak ve vata’nın doğal genişlemesini ve hareketliliğini sessiz, dinlendirici aktivitelerle dengelemek isteyeceksiniz.

Aşağıdaki pitta önerileri yaz aylarında çoğu insan için uygundur.

Pitta Mevsimi Diyeti

Yaz aylarında vücudumuz doğal olarak hafif yiyecekler ve sindirimi kolay küçük öğünler ister, çünkü güçlü bir iç ısı kaynağı olan agni (sindirim ateşi) bizi serinletmek için dağılır. Yemeklerinize tam olarak hazır olmak yemeğinizin lezzetinin ve dokusunun tadını çıkarırken aşırı yeme riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Yaz, tatlı, acı ve buruk tatları tercih etme ve serin, sıvı, hatta biraz yağlı yiyeceklerden zevk alma zamanıdır. Bu, taze meyve ve salataların tadını çıkarmak için yılın en iyi zamanıdır. Ayrıca süt, tereyağı, ghee, süzme peynir, taze ev yapımı yoğurt ve hatta ara sıra dondurma gibi tatlı süt ürünleriyle kendinizi şımartmak için harika bir zamandır.

Bal ve pekmez dışındaki tüm rafine edilmemiş tatlandırıcılar serinleticidir ve yaz aylarında ölçülü olarak tüketilebilir.

Sıcaklığı yenmek için içeceklerin yerine, nane veya misket limonu ve biraz çiğ şeker, tatlı bir lassi, nane, meyan kökü, rezene veya gül gibi serinletici bitki çayları veya ara sıra bir bira ile demlenmiş soğuk veya oda sıcaklığındaki suyun tadını çıkarın. Buzlu içeceklerden kaçınılmalıdır; sindirim ateşini bozarlar ve vücutta toksinler oluştururlar.

Ekşi veya olgunlaşmamış meyveler, eski peynirler ve havuç, pancar, turp, soğan, sarımsak, zencefil ve hardal tohumu gibi sebze ve baharatlar ısıtıcı etkiye sahiptir. Biber veya acı biber gibi aşırı baharatlı yiyeceklerden tamamen kaçınmaya çalışın.

Ayrıca çiğ sebzelerin (salatalarda olduğu gibi) akşam yemeği yerine öğle yemeğinde yenilmesinin daha iyi sindirileceğini unutmayın.

Aşağıda bazı mükemmel yaz yiyeceklerinin bir listesi bulunmaktadır:

Sevilecek Meyveler

Elmalar

Avokado

çilek

Kirazlar

Hindistan cevizi

Kızılcık

üzüm

Misket limonu

Mango

kavun

Armutlar

Ananas

Erik

nar

kuru erik

Seveceğiniz Sebzeler

enginar

Kuşkonmaz

Pancar yaprağı

Brokoli

Brüksel lahanası

Lahana

Karnabahar

Kereviz

Pazı

Kara lahana

Salatalıklar

Yeşil fasulyeler

Kale

Marul

Bamya

Patates

Su teresi

Kabak

Favori Tahıllar

Arpa

Pirinç, Basmati

Buğday

Lezzetlendirmek için Bakliyat

Adzuki fasulye

Kara fasulye

Garbanzo Fasulye

Maş fasulyesi

Soya Fasulyesi ve Soya Ürünleri

Bölünmüş bezelye

Favori Yağlar

Hindistancevizi yağı

Zeytin yağı

Ghee

Tercih Edebileceğiniz Baharatlar ve Garnitürler

Fesleğen

Kakule

Kişniş

Kişniş

Dereotu

Rezene

Kireç

nane

Maydanoz

Favori Hayvansal Ürünler (Yerseniz)

Balık (tatlı su)

Kümes hayvanları (beyaz)

Karides

tatlandırıcılar

Akçaağaç şurubu

Rafine edilmemiş şeker kamışı

Türbinado

Pitta Sezonu Yaşam Tarzı Seçenekleri

Yaz zamanı canlı bir enerjiyle dolup taşıyor ve çoğu insan yılın bu zamanında sabah erken kalkmayı daha kolay buluyor. Bu, kucaklanması gereken doğal ve faydalı bir ritimdir. Sabahın erken saatleri de egzersiz için en iyi zamandır.

Banyo yapmadan önce, sinir sistemini sakinleştirmek ve vücudu serinletmek için, Hindistan Cevizi Yağı veya Pitta Masaj Yağı gibi hafif bir pitta yağı ile cildinize masaj yapın.

Yasemin esansiyel yağı yaz için güzel kokulardır ya da sakinleşmek, serinletmek ve zihninizi yenilemek için gül suyu spreyinin tadını çıkarabilirsiniz.

Pamuklu veya ipekten yapılmış hafif, nefes alabilen giysiler giymek ve beyazlar, griler, maviler, morlar ve yeşiller gibi serinletici renkleri tercih etmek, yoğunluğa ve sıcaklığa karşı koymanıza yardımcı olacaktır.

Yaz, doğada vakit geçirmek için idealdir, ancak dışarı çıktığınızda yoğun güneşten korunmak için geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takın.

Özellikle sıcak günlerde, genellikle öğleden sonraları enerjide bir durgunluk olur ve kısa bir şekerlemenin faydalı olduğunu görebilirsiniz.

Akşam yatmadan önce ayaklarınızı yıkayıp kurulayın ve enerjinizi topraklamak ve ısıyı düşürmek için hafif bir Brahmi Yağı kaplamasıyla masaj yapın.

Akşam 10’a da uyumak en iyisidir veya 11:00. Aşırı uyarılmış bir zihinden kaçınmak için sağ tarafınıza yatmak, sol burun deliğinizde sakinleştirici ve serinletici olan ay yolunu harekete geçirecektir.

Ayrıca, aşırı cinsel aktivitenin pittayı yükselteceğini ve enerjiyi tüketebileceğini unutmayın, bu nedenle yaz aylarında hayatınızın bu yönünde ılımlılık geliştirin.

Pitta Mevsimi Egzersizi

Yaz, daha iyi fiziksel zindeliği motive edebilir ve uygun zamanlarda ve uygun yoğunlukta egzersiz yapmanız koşuluyla, genellikle aktif olmak için harika bir mevsimdir.

Egzersiz çok sıcaktır ve yılın bu zamanında, günün sıcak saatlerinde, özellikle 10.00-14.00 saatleri arasında kaçınılmalıdır.

Bunun yerine, atmosferin berrak ve serin olduğu sabahın erken saatlerinde egzersiz yapmayı deneyin.

Çok zorlamamak da önemli. İdeal olarak, kapasitenizin yaklaşık yüzde 50-70’inde egzersiz yapın, mümkünse tüm zaman boyunca burnunuzdan nefes alın.

Vücudun soğumasına yardımcı olmak için antrenmanınızı üçüncü göze, boğaza ve göbeğe bir damla gül yağı ile devam edin.

Pitta Mevsimi Yogası

Pitta ateşli ve yoğundur; Pitta’nın eğilimlerini sakinleştirmek için yoga pratiğinizi ayarlayarak pitta mevsimini dengeleyebilirsiniz. Rutininizin rahat bir çabayla yönlendirilmesine izin verin: bakışları yumuşak ve nefesi sabit tutarak nazikçe, akıcı ve zarif bir şekilde hareket edin.

Uygulamanızda kendinizi zorlamadığınızdan emin olmak için sık sık kendinizi kontrol edin. Pozlarda durağan hale gelmek yerine, bir topraklanmışlık ve akış hissi yaratmaya odaklanın.

Solar pleksus ısı tutma eğiliminde olduğundan, karın bölgesine masaj yapan, güçlendiren ve sıkan asanaları tercih edin, örneğin:

kedi/inek

Kobra

Bot

yan açıcılar

bükülmeler

Soğutma, kendinden referanslı pozlar ve yumuşak akışlar da pide mevsiminde çok faydalıdır, örneğin:

Çocuk Duruşu

Öne Katlanmalar

Aya Selam

Enerjinizi topraklamak ve yoga yapmanın faydalarını bütünleştirmek için her zaman Savasana’da (Ceset Duruşu) birkaç dakika ile pratiğinizi kapatın.

Kaynak : https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/seasonal-guides/summer-guide/

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*