Meditasyonun arkasındaki “bilim” ve nasıl hayat değiştiren etki yarattığı hakkında biraz bilgi paylaşmak istedim,

Meditasyon nasıl çalışır?

Fiziksel olarak, beyninizdeki sinir hücreleri birbirleri arasında sinapslar veya küçük bağlantılar/boşluklar oluşturur. “Mavi hücre” boyunca dolaşan bilginin “yeşil hücreye” ulaşması gerekir ve bunu hücreler arasındaki sinapslara kimyasal nörotransmiterler bırakarak mesajın bir hücreden diğerine geçmesini sağlayarak gerçekleşir. Bu mesajlar ya bir uyaran iletir (“Tanrım, bu kaynama kabı SICAK”) ya da vücuda bir eylem iletir (“elini salla”) ya da tam tersi.

Bu işlemler nano saniyelik bir sürede gerçekleşir – ki bu bizim için şanslı çünkü aksi takdirde kaynayan tencereleri çok uzun süre tutmaktan kaynakla kaplanabiliriz. 🙂

Çok uzun bir süre boyunca, beynin, dirseğinize, dizinize veya vücuttaki diğer herhangi bir “sabit” yapıya benzer şekilde, çok sabit bir fizyolojiye sahip çok “sabit” bir yapı olduğuna inanılıyordu. Çoğunlukla şimdiye kadar, beyni herhangi bir yararlı şekilde gerçekten “çalışmak” zordu.

Bununla birlikte, gelişen beyin görüntüleme teknolojileri (tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi veya “SPECT” taramaları gibi) aracılığıyla nöral hücrelerin fizyolojisini değiştirmenin gerçekten mümkün olduğunu gösteren daha fazla çalışma yapılmaktadır.

Başka bir deyişle, aslında beynin çalışma şeklini DEĞİŞTİRME yeteneğine sahibiz.

Ve beyni KULLANMA şeklimiz – beyin fonksiyonlarının YOLUNU ve fizyolojisini belirlemeye yardımcı olur.

(ve sonra beynin çalışma YOLU ve fizyolojisi, beyni kullanma şeklimizi belirlemeye yardımcı olur. )

Nöroplastisite – beynin kendini yeniden düzenleme ve bilginin seyahat edebileceği yeni sinir yolları ve ağlar yaratma yeteneğidir.

(Bir kenara: kendimize yeni sinir yollarını harekete geçirmek için fırsatlar sunmayı bıraktığımız için “yaşlandığımıza” dair kişisel inancım. Günlük hayatın “uğultu davuluna” kapılırız – uyanın, işe gidip gelin, çalışın, evde, aynı akşam yemeklerini ye, televizyon izle, yat, uyan, tekrar et.Bedenimizi, zihnimizi ve ruhumuzu çocukken yaptığımız gibi yeni sinirsel yollar yaratmaya zorlamayı bırakıyoruz – büyümeyi ve gelişmeyi öğreniyoruz. konfor alanlarımızdan biraz cesaret gerektiren yeni şeyler yapmaya “kendimizi zorlamayı” bırakırız – ve beyin daha sonra zaten var olan eski sinir yollarını daha da sağlamlaştırarak yanıt verir – (Bu da konfor alanı!) Dişlerinizi karşı elinizle fırçalamayı seçmek veya rastgele yeni bir hobi edinmek bile yeni sinirsel aktivite için teşvik edici olabilir!)

Neyse, meditasyonun nasıl çalıştığına geri dönelim:

Meditasyonun başlangıç aşamaları, kelimenin tam anlamıyla, düşüncelerinizi gelip giderken gözlemlemek veya izlemekle ilgilidir.

Bunu ne kadar sık yaparsanız, düşüncelerinizi “meditasyon” dışında o kadar kolay gözlemleyebilirsiniz ve düşüncelerinizin “İçinde” olmak yerine düşüncelerinizi gözlemleyebildiğinizde, düşünce arasında küçük bir boşluk yaratır.

Düşünce ve ona tepkiniz arasında o küçücük boşluk olduğunda, dürtüsel bir tepki vermek yerine amaçlı bir tepkiyi daha kolay SEÇEBİLİRSİNİZ.

“Dürtüsel olarak” gerçekten de “şu anda hangi sinir yolu en sık aktive oluyorsa” demenin bir yoludur.

Ve “tetik” ile tepkimiz arasında o küçük nefes alma boşluğuna sahip olduğumuzda – nasıl tepki vermek istediğimizi etkili bir şekilde SEÇebiliyoruz.

Bu, beynin/vücudun beklediğinden tamamen YENİ bir sinir yolu yaratır.

Zamanla, bu davranış SEÇİMİ tekrarlanırsa, beyinde tamamen yeni bir sinaps ağı oluşturur. Nöroplastisite ve beyin işleyişi, beyin organizasyonunu belirlemeye yardımcı olur – bu yeni davranışlar tekrarlandıkça, beyin fizyolojiyi yeni eylemler ve davranışlarla karşılamak için uyarlamayı öğrenir – kelimenin tam anlamıyla yeni nöral yollar yaratır ve sağlamlaştırır ve çok yakında yeni “dürtüsel” (ki bu). bir zamanlar yol öfkesiydi) aslında şimdi havalı, sakin ve toplanmış yepyeni bir tepki davranışı.

Bu, her zaman soğukkanlı, sakin ve toplanmış bir şekilde davranmak isteyeceğiniz anlamına gelmez (ve GERÇEKTEN öfkenin gerekli olduğu bazı durumlar olabilir!), ancak şimdi beyinde kablolanmış sinirsel yollar o andan başlayanlardır. , çılgınca tepkisel olandan ziyade sakin, uyanık ve duyarlı bir durum.

Kısacası – meditasyon, düşüncelerinizle düşüncelerinize verdiğiniz yanıt arasında boşluk yaratarak, daha sonra tekrarlanan davranış ve eylemlerde bir fark yaratarak, temel olarak sizi kendi hayatınızın sürücü koltuğuna geri koyar, bu da sırayla yeni sinir yolları ve ağlar yaratır. Beyin,daha sonra düşünceleriniz ve düşüncelerinize verdiğiniz yanıt arasında daha fazla boşluk yaratmaya yardımcı olur.

Meditasyon yapmaya başlayın ya da zaten yapıyorsanız bırakmayın:)

Kaynak : https://chedyer.com/how-does-meditation-work-your-brain-and-neuroplasticity/

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*