Ayurveda, beden, zihin ve ruh arasındaki dengeyi vurgulayan sağlık ve zindelik için bütünsel bir yaklaşımdır. Dünyadaki en eski ve en saygın tıbbi geleneklerden biridir. Bugün, hem ortaya çıktığı Hindistan’da hem de tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır.

Ayurveda hastalığı önlemeye odaklanır, bu nedenle kabızlığı tedavi etme yaklaşımı, yalnızca müshillere ve anında rahatlamaya odaklanmak yerine, bir dizi sağlıklı seçeneği kapsar.

Doğal müshillere ek olarak, Ayurvedik diyet, egzersiz ve masaj, sağlıklı bir sindirim sistemini korumanın temel unsurlarıdır.

Kabızlığa Ayurvedik bir bakış

Ayurveda, vücutta çalışan enerji formları olan üç ayrı doshayı tanımlar. Her insan üç doshaya sahip olsa da, genellikle biri baskındır. Baskın dosha, bir kişinin vücut şekli, özellikleri ve sağlık durumu ile ifade edilir.

İşte üç doshaya kısa bir genel bakış:

Vata: hareket, boşluk ve hava ile ilişkili bir enerji türü

Pitta: Metabolizma, ateş ve su ile ilişkili bir enerji türü

Kapha: vücut yapısı, toprak ve su ile ilişkili bir enerji türü

Bu doshalar birlikte vücut fonksiyonlarınızı düzenler. Aralarındaki bir dengesizlik ve kötü işleyiş hastalık ile sonuçlanır.

Ayurvedik tıp, kabızlığı kolonda merkezlenen vata dosha’daki bir dengesizlik olarak açıklar.

Ayurvedik müshil

Bazı Ayurveda uygulayıcıları, kabızlığın vücuttaki aşırı soğuk ve kuru elementlerle ilgili olduğunu söylüyor – sıcaklık, hidrasyon ve yağlar eklenerek giderilebileceğini de.

Aşağıda açıklanan bazı Ayurvedik laksatifler ılık, yatıştırıcı çaylar haline getirilebilir veya su ile tablet şeklinde alınabilir. Bazıları sıvı halde de mevcuttur.

triphala

En iyi bilinen Ayurvedik müshillerden biri, Emblica officinalis (Amalaki veya Hint bektaşi üzümü), Terminalia bellerica (Bibhitaki) ve Terminalia chebula (Haritaki) bitkilerinden elde edilen kurutulmuş meyvelerin tıbbi bir karışımı olan Triphala’dır.

Küçük bir 2011 çalışması, Triphala’nın 2 haftalık kullanımdan sonra çalışma katılımcılarının yüzde 79’u için kabızlık semptomlarını iyileştirdiğini buldu – kabaca yüzde 65’i ilk hafta iyileşme gördü. Çalışmadaki kişilerin hiçbiri Triphala’yı kullanmanın hoş olmayan yan etkilerini bildirmedi.

Daha yakın tarihli hayvan ve insan çalışmalarında, Triphala kan şekerini düşürdü, kilo kaybını artırdı ve yararlı mikroplar Bifidobacteria ve Lactobacillus’un büyümesini teşvik ederek bağırsak biyomunu iyileştirdi. 2021’de yapılan araştırmalar, Triphala’nın diyabet, kabızlık ve obezite için etkili bir tedavi olduğu sonucuna varmıştır.

Sinameki

Ayurveda tıbbında yüzyıllardır kullanılan bir bitki olan Senna, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından reçetesiz satılan bir müshil olarak onaylanmıştır. Bitkideki bileşikler (sennozitler) bağırsak astarını uyarır ve genellikle 6 ila 12 saat içinde kabızlığın giderilmesini sağlar.

Senna, doğru dozda ve 1 haftadan az alındığında yetişkinler ve çocuklar için güvenli kabul edilir. Daha uzun kullanım süreleri önerilmez.

Bazı insanlar sinameki alırken mide krampları ve ishal yaşayabilir.

Senna, 2 yaşın altındaki çocuklar veya şu sağlık koşullarına sahip kişiler için önerilmez:

kalp hastalığı

elektrolit dengesizliği

dehidrasyon

Crohn hastalığı

bağırsak tıkanıklığı

ülseratif kolit

mide iltihabı

apandisit

hemoroid

anal prolapsus

At kuyruğu, meyan kökü, aloe, cehri ve diğerleri gibi diğer bitkisel müshillerle birlikte sinameki almanın potasyum seviyelerinizde büyük bir düşüşe neden olabileceğini bilmek de önemlidir.

Vücudunuz yeterli potasyuma sahip olmadığında yorgunluk, kas krampları ve kalp çarpıntısı gibi bir dizi semptom yaşayabilirsiniz.

himalaya bitkisi

Bu Ayurvedik kabızlık ilacı, Triphala’daki aynı bitkilerden biri olan haritaki (Chebulic myrobalan) içerir. Ayrıca başka bir Ayurvedik bitki ilacı içerir: müshil, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip trivruth (Ipomoea turpethum/Operculina turpethum).

Himalaya Herbolax ürününün kendisinin etkinliği hakkında hiçbir çalışma olmamasına rağmen, araştırmalar haritaki ve trivruth’un etkili müshil olduğunu doğrulamaktadır.

Ayurvedik lavmanlar

Ayurveda, beş temizleme veya arınma tedavisinden oluşan Panchakarma olarak bilinen bir sağlık protokolü içerir. Panchakarma’nın amacı, vücutta zaman zaman biriken toksinleri ortadan kaldırmaktır.

Tedavilerden biri olan Panchakarma basti, ilaçlı lavman (basti) kullanarak bağırsağı temizlemektir.

Basti genellikle yağ veya ghee içinde süspanse edilmiş bitkisel karışımlar içerir. Sıvı preparat, rektumunuza yerleştirilmiş bir tüpten akar. Sıvıyı kısa bir süre (genellikle dakikalar) tuttuktan sonra sıvıyı tuvalete bırakırsınız.

Lavman kullanırken alınacak önlemler

Lavman evde kullanılabilse de, Ayurvedik tıp uygulayıcıları genellikle Panchakarma basti’nin bir sağlık ortamında hazırlanmasını ve uygulanmasını tavsiye eder. Bir uygulayıcı, bireysel ihtiyaçlarınıza göre hangi bitki ve yağların kullanılacağını belirlemeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar, kabızlığı gidermek için lavmanların genellikle güvenli olduğunu, ancak ilgili risklerin olduğunu gösteriyor. Lavman tüpünün ucunu yerleştirirken rektumunuzu yaralamanız mümkündür. Ve piyasada bulunan bazı lavmanlar su zehirlenmesine veya elektrolit dengesizliğine neden olabilir.

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü, vücudunuzun doğal atıkları uzaklaştırma kabiliyetine müdahale edebileceğinden, aşırı lavman kullanımına karşı tavsiyede bulunur.

Ayurveda tıbbında Panchakarma basti genellikle mevsimlik veya kısa süreli bir tedavidir. Ancak bazı durumlarda, daha uzun bir süre boyunca kullanılır.

Örneğin, bir 2018 vaka çalışması, bir basti müdahalesinin, kalın bağırsakta ganglion sinir hücrelerinin yokluğunu içeren doğuştan gelen bir durum olan Hirschsprung hastalığı olan bir çocuk için kronik kabızlığı giderdiğini bildirdi. Bu durumda, basti yaklaşık 14 ay boyunca aralıklı olarak kullanıldı.

Ayurveda masajı

Ayurveda, hem düzenli bir sağlık uygulaması olarak hem de Panchakarma temizliğine hazırlık olarak, ilaçlı yağlarla terapötik tüm vücut masajını içerir.

Araştırmalar, karın masajı ve daha derin kolon masajı terapilerinin kabızlığı etkili bir şekilde gidermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. 60 ameliyat sonrası hastayı içeren küçük bir 2016 araştırması, karın masajının kabızlığı azalttığını ve ameliyattan sonra insanların genel yaşam kalitesini iyileştirdiğini buldu.

Karın masajı, şu kişilerde kabızlığı gidermiştir:

multipl skleroz

Parkinson hastalığı

inme

opioid ilaçları alan insanlar

Ayurvedik yoga

Ayurvedik uygulayıcılar, bağırsağı hareket ettirmeye ve kabızlığı gidermeye yardımcı olmak için birkaç yoga duruşu önerir. Önerilen pozlar şunları içerir:

bhujanghasana (Kobra)

trikonasana (Üçgen Germe)

ardha matsyendrasana (Yarım Omurga Büküm)

supta vajrasana (Uyuyan Pelvis)

vajrasana (Elmas)

dhanurasana (Yay)

sarvangasana (omuz duruşu)

mayurasana (tavus kuşu)

pavan muktasana (Rüzgar Bırakma)

navasana(Tekne)

halasana (saban)

shalabhasana (çekirge)

mandukasana (Kurbağa)

paschimottanasana (Dizden Başa)

katichhakrasana (Ayakta Omurga Bükümü)

Yoganın sindirim sistemini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, bazı kanıtlar yoganın, genellikle hem kabızlığa hem de ishale neden olan bir sağlık durumu olan irritabl bağırsak sendromu olan insanlara yardımcı olduğunu göstermektedir.

2014 yılında yapılan bir araştırma, haftada birkaç kez Iyengar yoga (kesin duruşu vurgulayan bir yoga uygulaması) uygulayan IBS’li genç kadınların yoga tedavisinden sonra daha az kabızlığa sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, yoganın bazen IBS’ye sahip olmanın getirdiği kaygıya da yardımcı olduğunu belirtti.

Kabızlığın bütünsel önlenmesi

Ayurveda tıbbı, sağlık ve zindelik için tüm vücut yaklaşımının önemini vurgular. Aşağıdaki Ayurvedik yaşam tarzı seçimlerini yukarıda açıklanan kabızlık giderme yöntemleriyle birleştirmek, daha sağlıklı bir genel sindirim sistemi elde ederken kabızlığı önlemenize yardımcı olabilir.

Diyetinizi anayasanıza göre özelleştirin

Neyi, ne zaman ve hatta nasıl yediğiniz, bağırsak hareketlerinizi ve genel sağlığınızı birçok yönden etkileyebilir. Ayurvedik bir bakış açısıyla, diyetiniz sağlığınızı en iyi şekilde kişisel yapınıza uygun olarak destekleyecektir.

Meyve ve sebze tüketiminizi artırın

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, baklagiller, kuruyemişler ve kepekli tahıllar ile birlikte bol miktarda meyve ve sebze yemeyi önerir.

İşlenmiş gıdalar, etler ve hızlı yiyecekler kabızlık ile bağlantılıyken, lif açısından zengin bütün yiyecekler yemek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Dehidrasyondan kaçının

Ayurvedik ve alopatik (Batı) tıbbın uygulayıcıları, dehidrasyonun kabızlığa neden olduğu konusunda hemfikirdir.

Araştırmacılar, hafif dehidrasyonun bile kabızlığa yol açabileceğini uzun zamandır biliyorlar, bu nedenle sindirimi optimize etmek ve atık giderme sisteminizin sorunsuz bir şekilde akmasını sağlamak için bol su içmek önemlidir.

Düzenli fiziksel egzersiz yapmak da kabızlığın giderilmesinde önemlidir.

Ayurveda’nın bütünsel yaklaşımı düzenli fiziksel egzersizi de içerir. Hareketsizlik, sindirimin yavaşlamasına ve vücutta toprak ve su elementlerinin birikmesine yol açtığı için sağlıklı sayılmaz. Bu nedenle kabızlığı tedavi etmek, genellikle yoga yoluyla fiziksel hareketi içerir.

Küçük bir 2019 çalışması, tüm sistem Ayurvedik kilo verme planının bir parçası olarak yoga yapan 17 kişiyi izledi. Çalışmadaki insanlar vücut kitle indekslerini (BMI) düşürdüler ve her gün sahip oldukları bağırsak hareketlerinin sayısını artırdılar.

Benzer şekilde, 20 ila 40 yaşları arasında uzun süreli kabızlık yaşayan 125 kadını içeren 2017 tarihli bir araştırma, düzenli fiziksel aktivitenin kabızlığı hafifletmeye yardımcı olduğunu, BMI’lerini düşürdüğünü ve yaşam kalitelerini artırdığını buldu.

Kabızlığa katkıda bulunmayan alternatif ilaçlardan da sakınmak da önemlidir.

Bazı ilaçların kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Bunlar şunları içerir:

opioidler

antidepresanlar

kalsiyum veya alüminyum içeren antasitler

demir takviyeleri

diüretikler ve yüksek tansiyonu tedavi eden diğer bazı ilaçlar

antihistaminikler

Kabızlık yaratan bir ilaç alıyorsanız, bu yan etkiye neden olmayan alternatifler hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmak iyi bir fikirdir.

Ayurveda, kabızlık gibi sağlık sorunlarının tedavisine bütünsel bir yaklaşım getiren bir tıp felsefesidir.

Triphala, sinameki ve Himalaya Herbolax gibi doğal Ayurveda müshilleri kullanılarak kısa süreli rahatlama sağlanabilir. Bu ilaçlar bitki bazlı, genellikle güvenli ve etkilidir.

İyi sindirim sağlığına Ayurvedik bir yaklaşım ayrıca bol su içmeyi, daha fazla meyve ve sebze yemeyi ve özellikle yoga olmak üzere daha fazla fiziksel egzersiz yapmayı içerir.

Kaynak:

Constipation Relief Through Ayurvedic Medicine: A Holistic Approach

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*