Bugün, daha sık ve her zamankinden daha yüksek hızlarda daha uzun mesafeler kat ediyoruz. Seyahat, özellikle uçma, vata dengesizliğine yol açar. Herhangi bir hareket bir vata girişidir, bu yüzden ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok vata getirirsiniz. Bu nedenle seyahat semptomlarının çoğu vata dengesizliği belirtileridir Bu nedenle, uçuş sırasında ve sonrasında, sistemimizde gaz, şişkinlik, kabızlık, kuru cilt, kaygı ve uykusuzluk gibi yüksek tansiyonun tüm belirtilerini sıklıkla yaşarız. Düzenli olarak seyahat ediyorsanız, bu sadece bu tür geçici dengesizliklere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda daha ciddi bir kronik hastalık başlangıcına da yol açabilir. Seyahati dengelemek tamamen vata’yı dengelemekle ilgilidir.  

Yukardaki yazmış olduğum kabızlık tedavisi önerilerini seyahatiniz sırasında da devam ettirmeniz önemlidir. Vata’yı dengelemek için en iyi yollardan biri seyahatte olsanız dahi elinizden geldiğince günlük rutinlerinize devam etmektir. Yukarıda sayılanların yanı sıra ;

Seyahatlerimiz sırasında kafein ve alkol, Vata’nın dengesizliğini daha da kötüleştirebilir, bize zevk için geçici bir uyaran sağlasalar da, daha da yorgun hissetmemize neden olabilirler.

Bunun yerine seyahatlerinizde, özellikle uçaktayken zencefil veya nane gibi bitki çayları için. Bu sizi susuz bırakmayacak, sindiriminiz dengelenecek ve vücudunuz stres ve kaygı ile daha kolay başa çıkacaktır.

Hareket halindeyken aromaterapi rahatlamanıza, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize, duyularınızı uyandırmanıza ve bedeniniz ile zihniniz arasındaki mükemmel dengeyi yakalamanıza yardımcı olacaktır. Seyahat ederken bitkisel tıbbın gücünü elde etmenin en kolay yollarından biri uçucu yağlardır. Yolculuk boyunca yüzünüze hafifçe püskürtülen bir şişe gül suyu ile seyahat edin, böylece cildiniz taze ve nemli olacaktır.

Yanınızda bulundurmanız gereken en iyi uçucu yağlardan bazıları şunlardır:

Nane – sindirim için ve gerektiğinde sizi uyanık tutmak için, Çay ağacı – eller, kesikler, yaralar vb. için antiseptik olarak, Limon – mide bulantısı için ve mide bulantısını yatıştırmak için, Lavanta – yatıştırmak ve barış getirmek için, Okaliptüs – böceklere karşı korunmak ve soğuk algınlığı ve öksürükleri gidermek için.

Yolculuk sırasında meditasyonu unutmayın. 

Seyahat ederken meydana gelen tüm bekleme sürelerinde meditasyon yapabilirsiniz. 

Bakım yapmak veya pratik yapmak vücudun birçok sistemini sağlıklı ve dengeli tutacak, sindirime yardımcı olacak, vücudu rahat ve konforlu tutacak, sinir sistemine özen gösterecek ve zihni sakin tutacaktır.

Göz maskesi ve kulak tıkacı ile seyahat edin. Kendiniz için karanlık ve sessiz yaratabilmek, uyuyor olabileceğiniz birçok yerde gereklidir. Gürültü ve ışık en aza indirildiğinde en iyi şekilde dinlenebilirsiniz. Gürültülü bir yerdeyseniz, ortamınızda daha sakin bir ortam yaratmak için bir vantilatörü çalıştırmayı, yanınıza beyaz gürültü makinesi getirmeyi veya uyurken telefonunuzda beyaz gürültü çalmayı deneyin.

Çarkıfelek, papatya ve/veya melisa çayı veya tentürü alın. Bu bitkilerin tümü uyku için faydalıdır. Gün boyunca meşgul, stresli veya aşırı odaklanmışsanız, rahatlamanıza ve gevşemenize yardımcı olabilirler.

Ziyaret ettiğiniz saat diliminde akşam 10’dan önce yatın. Yeni bir yere alışırken veya çok hareket ederken sinir sistemi aşırı hızlanabilir. Akşam 10’dan sonra ayakta kalmak, sizi güneş/ay döngüsü ile Pitta zamanına sokar. Geceleri Pitta zamanı (10pm-2am), zihnin daha aktif olmaya başlayacağı ve kaygıların, planların veya projelerin hayatınızı yönetebileceği zamandır. Sizi muhteşem bir yarın için hazırlayacak besleyici uykuyu davet etmek için Kapha saatinde (6-10pm) toprak elementinin kolaylığını ve ağırlığını kullanın. 

Vata için Seyahat İpuçları

Vata dengesiz olduğunda, endişe ve endişeye daha yatkınsınızve uykusuzluk çekebilirsiniz. Yoldayken dengeyi bulmak için bazı ipuçları:

Nemli kalın. Seyahat gününüzden bir gün önce ve seyahat gününde bol su için ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Uçakla seyahat ederken yalnızca su içtiğinizden emin olun ve bunlar sizi daha da kuruttuğu için tüm alkollü içeceklerden uzak durun. Birkaç Vata çay poşeti, biraz el losyonu ve daha uzun uçuşlar için lavanta kokulu bir göz yastığı ile birlikte küçük bir bakım paketi getirin. Kuruyemiş ve kuru meyve gibi kuru yiyecekleri atın ve bunun yerine atıştırmak için olgun bir armut, muz veya biraz kiraz getirin.

Seyahatiniz sırasında ve seyahatte kaldığınız süre boyunca meditasyon yapın. 

Seyahat sırasında sıcak kalın. Soğuk olmak dengenizi bozabilir. Sizi sıcak tutacak çoraplar, üst kat giysiler ve hatta küçük bir battaniye getirin ve yolculuk boyunca ılık sıvıları yudumlayın.

Hafif kabızlık için triphala adı verilen yaygın bir Ayurvedik bitkisel ilaç kullanın. 

Alternatif olarak, bağırsaklarınızın hareket etmesine yardımcı olmak için yoğurt veya salatanızın üzerine bir yemek kaşığı öğütülmüş organik keten tohumu serpin.

Yoga yapıyorsanız sabahları uyandığınızda uddhiyana bandha uygulayın. 

Geceleri, tatildeyken, ihtiyacınız olan uykuyu alabilmeniz için tutarlı bir rutin oluşturmaya çalışın. 

Pitta için Seyahat İpuçları

Yavaş yiyin, böylece mideniz, 20 ila 30 dakika arasında herhangi bir yerde doyduğunu zihninize bildirebilir. Pitta’lar tipik olarak güçlü sindirim güçlerine sahip olsalar da, aynı anda birçok farklı türde yiyecek yediğinizde veya denediğinizde, mide ekşimesi veya huzursuz bağırsaklar yaşayabilirsiniz. Birkaç yemek kaşığı gıda sınıfı aloe vera içmek mide ekşimesine yardımcı olabilir. Salatalık, kavun, kişniş ve nane gibi yiyecekleri deneyin.

Günün en sıcak saatlerinde güneşten uzak durun veya güneş Pitta’nızı ağırlaştıracağından şapka ve güneş gözlüğü takın.

Rekabetçi olmayan aktivitelerin tadını çıkarın. 

Kapha için Seyahat İpuçları

Bir yemek planına bağlı kalın. Zevk için pek çok farklı şeyle aşırı yemek cazip gelebilir ancak, sadece yemek zamanlarında yemeye odaklanın ve atıştırmalıklardan kaçının. Bir tatlı denemeniz gerekiyorsa, tüm masa için bir tane alın ve sadece bir iki ısırık alın. Her yemekten sonra 15 dakikalık kısa bir yürüyüş yapın.

Sessiz zaman ihtiyacınızı onurlandırın. Tatiliniz boyunca günde bir veya birkaç kez, seyahat arkadaşlarınıza istediğinizi yapmak için “X” kadar zaman ayıracağınızı ve bunun otel odasında oturup dinlenmek, kitap okumak veya banyo yapmak olduğunu söyleyin. 

Biraz planlama, farkındalık ve Ayurvedik ipuçlarıyla muhteşem ve dengeli bir seyahat geçirebilirsiniz.

 

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*