Dil Temizlemenin Faydaları

Ayurveda’nın Dil Temizlemeye Bakışı

Ayurveda, dilin, kalp, böbrekler, karaciğer, akciğerler, dalak ve mide dahil olmak üzere vücudun hayati organlarının birçoğuyla doğrudan bir bağlantıyı paylaştığını savunur. Dahası, Ayurveda dilin bu organların sağlığını ve iyiliğini yansıttığını öğretir; bu nedenle dili düzenli olarak kontrol etmek genel sağlığınızı ölçmek için mükemmel bir yoldur.

Ayurveda da dahil olmak üzere birçok tıp sistemi, vücudun iç işleyişine açılan bir pencere olarak dil teşhisini kullanır.

Dilin farklı bölümleri akciğerler, kalp, mide, karaciğer, dalak, böbrekler ve bağırsaklarla ilgilidir. Dil, pek çok hayati organın sağlığını yansıttığından, sistemik dengesizlikler (ve gelişmeler) dilin yüzeyine yansır. Her gün bir dil sıyırıcı ile dil temizliği yapmak toksinleri dilin kendisinden nazikçe uzaklaştırır ve aynı anda ilgili organları ve derin dokuları uyarır, masaj yapar ve temizler. Bu günlük temizlik kendi iç denge durumunuzdaki değişiklikleri gösterebilecek önemli değişiklikleri not almanızı sağlar. 

Dilinizi Temizlemeniz Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?

Vücudumuz sürekli olarak yiyecek, içecek ve çevreden gelen toksinlere maruz kalır. Kendi metabolik atıklarımız ve çözülmemiş duygularımız bile toksisiteye yol açabilir. Toksinler uygun şekilde sindirilip yok edilmediğinde vücutta birikir ve sağlığımızı ve bağışıklığımızı tehlikeye atmaya başlarlar. Toksinlerin vücutta birikmeye başladığına dair işaretler şunlardır:

Dil üzerinde beyaz bir tabaka
Kötü kokulu nefes veya vücut kokusu
Zihinsel sis veya karışıklık
Genel bir durgunluk veya zayıflık hissi
Genel vücut ağrıları
İştah azalması
Kabızlık
İshal
Şişkinlik
Yorgunluk veya uyuşukluk

Yukarıdakilerden bir veya daha fazlasıyla özdeşleşirseniz, sisteminizde bir miktar toksisite olma ihtimali vardır.

Dil—İyi, Kötü ve Çirkin

Bazı durumlarda ağız kokusu bir tür periodontalproblemin sonucudur ve bu nedenle ağız kokusu yeni bir durumsa doktorunuzu veya diş hekiminizi görmek iyi bir fikirdir.

Ağız kokusu, bir kişinin yaşamı, ilişkileri ve benlik saygısı üzerinde son derece olumsuz bir etkisi olabilecek bir durumdur. Mevcut araştırmalar, ağız kokusu vakalarının çoğunun (yüzde 85-90’ı) ağız içinde, çoğu dilin yüzeyinde olmak üzere doğal olarak oluşan bakterilerin metabolik çıktılarının bir sonucu olduğunu göstermektedir.

Dilin arka kısmı, ağızdaki normal aktivite ile nispeten rahatsız edilmediğinden, ağzın diğer bölümlerinden daha kuru olduğundan, yetersiz temizlenme eğiliminde olduğundan ve çoğu zaman bir dizi anaerobik bakteri için özellikle misafirperver bir ortam sağlar. Bakterilerküçük yiyecek kalıntıları, ölü epitel hücreleri ve postnazaldamlama gibi maddelerle beslenirler. Bu bakteriler periodontal problemlerde, plak birikiminde, diş çürüğünde ve diş eti rahatsızlıklarının baş oyuncularıdır ve bu bakterilerin ayrıca çeşitli sistemik patolojilerle bağlantılı olduğuna dair artan kanıtlar vardır.

Dilinizi Sıyırarak Temizlenin Faydaları

Dil sıyırma, vücudunuzu istenmeyen toksin birikiminden arındırmak için alınacak bir ön önlemdir.

Dilinizi sıyırmanın diğer faydaları şunlardır:

Ağız kokusunu önlemek için dildeki toksinleri, bakterileri ve ölü hücreleri temizlemek
Tat alma duyusunu geliştirmek
Genel ağız ve sindirim sağlığını teşvik etmek
İç organları nazikçe uyarmak
Sağlık durumunuz hakkındaki farkındalığınızı artırmak

Bunlar dil temizliğinin inanılmaz faydalarından sadece birkaçı. Aşağıda, düzenli dil sıyırmanın ağız hijyeni rutininize ve genel sağlığınıza getirebileceği daha derin faydalardan bazılarına değineceğiz.

Dengeli Ağız Bakterileri için Dil Sıyırma

Ağzımızdaki bakteriler doğal floramızın gerekli bir parçasıdır ve dengede olduklarında aslında diğer olası sorunlara karşı korunmaya yardımcı olurlar.

İyi bir ağız hijyeninin bakterileri kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu ve böylece tahribat yaratmadan amaçlarına hizmet edebildikleri doğrudur. Dili sıyırmakiçin bir dil sıyırıcı kullanmak bakterileri ve besin kaynaklarını nazikçe yerinden çıkarır ve bu nedenle dil bakterileriyle savaşmanın en etkili yollarından biridir.

Sağlıklı bir ağız ve ferah bir nefes, birçok insan için öncelik listesinde anlaşılır bir şekilde çok yüksektir. Klinik çalışmalar, dil kazıyıcının günlük kullanımının ağız kokusuna ve diğer sorunlara neden olan anaerobik bakterilerde önemli bir azalma ile sonuçlandığını göstermiştir.

Dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya ek olarak, Ayurvedik dil sıyırma ve yağ çekme uygulamaları ağız sağlığınız üzerinde muazzam bir etkiye sahip olabilir.

Güçlü Sindirim ve Tat için Dil Sıyırma

Şaşırtıcı bir şekilde, dil sıyırıcı kullanmanın faydaları ağız hijyeni ve ferah nefes sınırlarının çok ötesine ulaşır.

Ayurveda’da uygun sindirim sağlığın temel taşıdır –kelimenin tam anlamıyla günlük gıda alımımızın dokularımızı ve nihayetinde bilinç durumumuzu beslediği süreçtir. Sağlıklı sindirim aynı zamanda vücudu toksin birikimine karşı korur ve atıkların uygun şekilde atılmasını sağlar.

Dilinizi Nasıl Sıyırabilirsiniz?

Ayurveda, sisteminizi toksinlerden arındırmak için sayısız araç sunuyor. Ve bir dil sıyırıcı, buna başlamak için harika bir yol. Ve dilinizi bir dil sıyırıcı ile nasıl temizleyeceğinizden emin değilseniz, bu çok kolay!

İdeal olarak, her gün, uyandığınızda ve aç karnına bir dil temizleyicisi kullanılır.
Dil temizleyicinin iki ucunu iki elinizle tutun.
Dili uzatın ve dil temizleyiciyi dilin yüzeyine, rahat edebileceğiniz kadar geriye yerleştirin.
İstenmeyen tabakayı sıyırmak için dil temizleyiciyi yavaşça öne doğru çekin.
Dil temizleyiciyi durulayın ve gerektiğinde, genellikle 3–5 kez tekrarlayın.
Bu adımı yağ çekme ile takip edin ve güne güzel ve taze bir ağızla başlamaya hazırsınız.


*Dil temizleyicinizi temizlemeyle ilgili bir not: 
Dil temizleyicinizi sıcak suyla durulamanız temiz kalması için yeterli olacaktır. Daha fazla önlem için, arada sırada alkollü bir bezle silebilirsiniz, ancak bu günlük olarak gerekli değildir.

Günlük Rutininize Dil Sıyırıcıyı Dahil Etme

Günlük bir rutine sahip olmak Ayurveda’nın en önemli ilkelerinden biridir. Vücut her gün aşağı yukarı aynı saatte aynı şeyleri yapmanın öngörülebilirliğine alıştıkça, sinir sistemi gevşemeye başlar.

Özellikle bir sabah rutini, tüm gün için olumlu bir ritim belirlerken en önemli şeylere öncelik verme fırsatı verir. Tipik bir Ayurvedik sabah rutini temizlik uygulamaları (dil sıyırıcı kullanımı, diş fırçalamak ve yağ çekme alıştırması yapmak, duş almak), meditasyon ve egzersiz yapmaktır.

Günlük rutininize dil sıyırıcı kullanımını eklemek, vücudun gece boyunca ağızda biriken toksinleri atmasına yardımcı olur. Ayrıca iç organlara masaj yapar ve uyandırır, sindirim kapasitesini uyarır, güne zinde ve temiz başlamanızı sağlar.

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*