İnce ve güzel bir vücuda sahip olmayı kim istemez? Mevcut birçok seçenek olmasına rağmen, kilo kaybı için Ayurveda tedavileri, ideal kilonuzu sağlıklı bir şekilde elde etmenin en iyi ve doğal yolu olabilir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı uyuma ve fiziksel aktivite yapmama gibi çeşitli faktörler vücudunuzun belirli bölgelerinde yağ birikmesine neden olarak sizi şişman gösterir.

Ayurveda’da bahsedilen birçok bitki, vücudunuzun metabolik aktivitesini artırarak vücudunuzdaki tüm yağları azaltmaya yardımcı olur. Etkili bir şekilde kilo vermek için kullanabileceğiniz Ayurveda tedavileri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Dosha’nızı bulun:

Ayurveda tıbbına göre, insan vücudunun sağlığı, dosha olarak bilinen eşit oranlarda üç temel biyo-elemente bağlıdır. Üç doshanın isimleri Vata, Pitta ve Kapha’dır. Bu dozlar, ayurvedik ilaçları olan kişilerde çeşitli sağlık sorunlarının teşhisinde kullanılır.

Vata: Soğuk, hafif, kuru, dakika hareketi bu Dosha’nın özelliklerinden bazılarıdır.

Pitta: Ekşilik, keskinlik, nemlilik, akışkanlık ve ısı, metabolizmayı temsil eden bu Dosha’nın öne çıkan özellikleridir.

Kapha: Ağırlık, soğukluk, kayganlık, yavaşlık, yumuşaklık bu Dosha’nın hayati özelliklerinden bazılarıdır.

Dosha’nızı belirlemeyi zor buluyorsanız, eğitimli bir ayurveda doktoruna danışmanız önerilir.

Ayurvedik Diyet: Dosha’ya Göre Yenilmesi ve Kaçınılması Gereken Gıdalar:

Dosha tipine göre ayurvedik diyetlerin etkinliği birkaç çalışma ile incelenmektedir.

Dosha’nıza göre yemeniz ve kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesi:

1. Vata:

Yemek için:

İki saat arayla günde üç ila dört öğün tüketin.

Pişmiş sebzeleri diyetinize dahil edin.

Tatlı ve sulu meyveler ekleyin.

Ayrıca, tohum ve fındık ekleyin.

Kaçının;

Domates, biber, patlıcandan kaçının.

Büzücü olan çiğ elma ve kızılcık gibi meyvelerden kaçının.

Bakliyat alımını kontrol edin.

Aşırı soğuk veya donmuş ve çiğ gıdalardan uzak durun.

İlave şeker, tütün ve alkol içeren ürünlerden uzak durun.

2. Pitta

Yemek için:

Salataları özellikle yaz aylarında diyetinize dahil edin.

Orta miktarda mercimek ve bakliyat yiyin.

süt ürünleri için ve yiyin ( az miktarda)

Kaçının;

Diyetinize dahil ettiğiniz hayvansal gıdaların miktarını kontrol edin.

Baharatlı yiyeceklerden kaçının.

Alkol ve kahveden uzak durun.

Tohum ve kuruyemişlerden uzak tutunuz.

3. Kapha:

Yemek için:

Şeftali, mango, kızılcık ve elma gibi büzücü olan meyveleri tüketin.

Yerin üzerinde yetişen sebzeleri ve yapraklı yeşillikleri diyetinize ekleyin.

Kaçının;

Tükettiğiniz gıda miktarına dikkat edin.

Yüksek yağlı yiyeceklerden ve süt ürünlerinden uzak durmaya çalışın.

Protein tüketimini sınırlayın.

Hayvansal gıdaları, kuruyemişleri ve tohumları sınırlı miktarda yiyin.

Kilo Kaybı İçin Etkili Ayurvedik Çözümler:

Size sağlıklı bir şekilde kilo vermek için deneyebileceğiniz bazı ayurvedik ilaçların bir listesini sunuyoruz:

1. Triphala:

Triphala, Amalaki, bibhitaki ve haritaki adlı üç süper meyveden yapılan ünlü bir ayurveda müstahzarıdır. Bu üç kuru meyvenin gençleştirici ve arındırıcı özellikleri, vücudunuzdaki toksinleri ortadan kaldırarak sindirim sisteminizi canlandırmaya yardımcı olur ve onu kilo kaybı için en iyi ayurveda tedavilerinden biri haline getirir.

Bir çalışma, tip 2 diyabet ve kilo kaybı olan kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir . Etkili kilo kaybı için kahvaltıdan yarım saat önce veya akşam yemeğinden iki saat sonra Triphala ile karıştırılmış ılık su bardağı içilir.

2. Guggul:

Guggul, Ayurveda’da birçok ilaçta yaygın olarak kullanılan kurutulmuş bir reçinedir. Mukul mür ağacından çıkarılan guggul, vücudunuzun metabolizmasını hızlandıran guggulsterone bitki sterolü ile kurutulmuş bir reçinedir. Bu doğal kolesterol düşürücü bitki, kilo kaybı için mükemmel bir ayurveda ilacıdır. Guggul çayı, bu bitkiyi günlük rutininize eklemenin en iyi yoludur.

3. Punarnava:

Punarnava’nın idrar söktürücü özellikleri, böbrek ve idrar kesesinin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, herhangi bir temel minerali kaybetmeden vücudunuzdaki gereksiz toksinleri temizlemeye yardımcı olur ve bu da onu kilo vermek için en iyi ayurveda ilaçlarından biri yapar. Punarnava ayrıca vücudunuzda su tutmaz ve kabızlık gibi sorunları da giderir. Punarnava çayı içmek sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.

4. Çemen otu:

Methi olarak da bilinen Çemen otu, sağlık açısından sayısız faydaya sahiptir ve kilo vermeye yardımcı olarak sindirim sisteminizin verimli çalışmasını destekler. Galaktomannan adı verilen suda çözünen bir bileşen yardımıyla iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur ve ayrıca vücudunuzun metabolizma hızını artırır.

İçindekiler:

Bir kaşık kavrulmuş çemen tohumu.

Bir bardak su.

Hazırlık:

Kavrulmuş methi tohumlarını ince bir toz haline getirin.

Sabahları ilk iş olarak tozun yarısını su ile tüketin.

5. Köri Tozu:

Zerdeçal, kırmızı biber, öğütülmüş kişniş, öğütülmüş kimyon ve öğütülmüş zencefil, köri tozunda bulunan yaygın bileşenlerdir. Bu bileşenlerin tümü, sağlıklı bir vücudun korunmasına yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Acı biber, vücudunuzun yağ yakma yeteneğini geliştiren ve onu kilo kaybı için en iyi ayurvedik ilaçlardan biri yapan başka bir bileşendir.

6. Tarçın:

Tarçın veya dalchini, birçok evde yaygın olarak kullanılan baharatlardan biridir. Tarçında bulunan sinnamaldehit nedeniyle viseral yağ dokusunun metabolizmasını uyardı. Korkunç göbek yağını kesmede özellikle yararlıdır (6).

İçindekiler:

Bir bardak su.

Bir çubuk tarçın.

Bir yemek kaşığı bal.

Hazırlık:

Bir bardak suyu bir kapta tarçın çubuğuyla kaynatın.

Tarçın çubuğunu süzün ve suyu bir bardağa dökün.

Balı bardağa ekleyin ve iyice karıştırın.

7. Limon ve Bal:

Ballı limon, organik olarak kilo vermek için popüler kombinasyonlardan biridir. Güçlü anti-patojen özellikleri nedeniyle bakteri ve mikropları nötralize etmeye yardımcı olur. Vücudunuzdaki tüm zararlı elementleri temizlemeye, metabolizmanızı tekmelemeye ve sindirim sürecini iyileştirmeye yardımcı olarak verimli bir şekilde yağ yakmanıza yardımcı olur.

İçindekiler:

İki kaşık bal.

Bir bardak ılık su.

İki kaşık taze limon suyu.

Hazırlık:

Ilık suya taze limon suyu ve bal ekleyin.

İçeriği iyice karıştırın.

Karışımı sabah ilk iş olarak iç.

8. Aloe Vera:

Aloe vera, bazı aktif bileşiklerle kilo vermeyi destekleyen yoğun bitkilerden biridir. Hücrelerin besin emilimini uyararak acemannan adı verilen kompleks karbonhidratın yardımıyla vücudunuzu besler ve detoksifiye eder. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur (8).

İçindekiler:

Bir yemek kaşığı aloe vera jeli.

Bir bardak su.

Hazırlık:

Aloe vera jelini suya karıştırın ve iyice karıştırın.

Sabah ilk iş bu sıvıyı iç.

9. Kalonji:

Çörek otu veya çörek otu olarak da bilinen Kalonji, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu tohumlar çörek otu ve zengin bir lif kaynağı içerir ve bu da onları obeziteyi kontrol etmek için en iyi seçeneklerden biri yapar. Sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, insan çalışmalarına göre obez erkek ve kadınlarda kilo kaybını iyileştiriyor. Etkili sonuçlar için bu baharatı diyetinize kolayca ekleyebilirsiniz.

10. Biber:

Karabiber, çeşitli sağlık yararları olan kalsiyum, potasyum, sodyum ve A, K, C vitaminleri gibi minerallerle doludur. Karabiberdeki sağlıklı yağlar ve lif, etkili bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Sabahın erken saatlerinde çayınıza biber eklemek, ihtiyacınız olan taze başlangıcı size verecektir.

11. Karambol Tohumları:

Karambol tohumlarında veya ajwain’de bulunan doğal antioksidanlar, vücudunuzdaki toksin birikimlerini ortadan kaldırarak kilo kaybını destekler. Ayrıca vücudunuzun metabolizmasını etkili bir şekilde hızlandırır.

İçindekiler:

Bir yemek kaşığı karambol tohumu.

Bir bardak su.

Hazırlık:

Karambol tohumlarını bir gece suda bekletin.

Sabahları suyu birkaç dakika kaynatın.

Tohumları süzün ve suyu bir bardağa dökün.

Sabah ilk iş onu iç.

Kilo Kaybı için Ayurveda İpuçları:

Kilo kaybı için izleyebileceğiniz bazı ayurvedik ipuçlarının listesi:

1. Her Gün Tatmin Edici Üç Öğün Yiyin:

Ayurveda geleneğine göre sindirim ateşi önemli bir kavramdır. Sağlıklı besinler şeklinde vücudunuza düzenli ve güvenilir yakıtı dahil etmek, sağlıklı bir metabolizmayı korumanıza yardımcı olacaktır.

2. Gündüz Daha Fazla, Gece Daha Az Yiyin:

Erken ve hafif bir akşam yemeği yemek kilo vermenin anahtarıdır. Bu süreç vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Çorba ve salataları diyetinize ekleyerek sisteminizi temizleyebileceksiniz.

3. Farkındalık Uygulayın:

Meditasyon ve yoga, kilo alımının önde gelen nedenlerinden biri olarak kabul edilen, vücudunuzdaki stresi serbest bırakan eski zihin-beden uygulamaları biçimlerinden bazılarıdır.

4. Haftada En Az Üç Gün Egzersiz Yapın:

Günlük rutininize egzersizleri dahil etmek, metabolik hızı artırarak gereksiz tüm yağları yakmanıza yardımcı olur. Yürümek, bisiklete binmek, yoga yapmak, yüzmek, koşmak deneyebileceğiniz eğlenceli aktivitelerden bazılarıdır.

5. Güne Sıcak Su veya Çay İçerek Başlayın:

Çay hazırlamak için sıcak su veya zencefil gibi taze bitkilerden hazırlanmış çay içmek sabahınıza yeni bir başlangıç yapacaktır. Sıcak içecek, vücudumuzda kirleticiler ve sağlıksız yiyecek seçimleri nedeniyle oluşan ama’yı kesecektir.

6. Huzurlu Uyuyun:

İyi bir gece uykusunun vücudumuz üzerindeki etkisini hepimiz biliyoruz. Yetersiz uyku, kilo alımına katkıda bulunan faktörlerden biridir. Ayurveda’ya göre 22:00 ile 06:00 arası ideal uyku zamanıdır.

Kilo vermek parkta yürümek değildir. Ancak kilo kaybı için doğru ayurveda tedavi planı ile sadece kilo vermekle kalmaz, aynı zamanda zindeliği etkili bir şekilde sürdürebilirsiniz. Vücut tipinize, tıbbi durumunuza, genetiğinize ve yaşam tarzınıza bağlı olarak sonuçlar değişebilir. Bu yazıda size en uygun olanı seçin ve harika sonuçları görün! Bu makalenin size nasıl yardımcı olduğunu bize bildirmeyi unutmayın.

Uyarı : Bu makalede verilen bilgiler profesyonel tavsiye yerine geçmez. Daha fazla ayrıntı için bir ayurveda doktoruna danışmak daha iyidir. Web sitesi, vücudunuzda olabilecek etkilerinden sorumlu değildir.

Kaynak : https://stylesatlife.com/articles/ayurvedic-treatment-for-weight-loss/

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*