Taze yemek pişirmek, kendimizi beslememizin en önemli yollarından biridir. Ve yulaf ezmesinden daha kolay ne yapılabilir?

Kahvaltıda bir kase yulaf gözünüzde canlandırdığınızda ne düşünüyorsunuz? Buharlı, sıcak ve tatlı, kalbinizi ve ruhunuzu besleyen mi? Veya yapışkan, aşırı duygusal nefis mi? Ayurvedik vücut tipinize bağlı olarak her ikisi de olabilir!

Ayurveda’ya göre her madde (dravya) guna ya da niteliklerine bağlı olarak ya iyileştirici, nötr ya da zehirlidir.

Bir madde, nitelikleri sisteminizi dengeye yaklaştırdığında şifalıdır ve sindiriminizi (agni) olumsuz etkilerse veya doshalarınızı – vata, pitta veya kapha – dengesizleştirirse toksik hale gelir.

Yulaf ezmesi iyi huylu bir madde gibi görünebilir, ancak kesinlikle bariz niteliklere sahiptir.

Yulaf ve Ayurveda

Yulaf, yemek, çay veya bitki infüzyonu olarak hazırlanabilir ve tadını çıkarabilir (kurutulmuş üstler, olgunlaşmadan önce çay için hasat edilebilir).

Ayurvedik bir bakış açısından, herhangi bir biçimde yulafın yumuşak, ağır, yapışkan, sıcak ve biraz yağlı (müsilajlı diyebiliriz) nitelikleri olduğu kabul edilir. Yulaf da tahıl halindeyken doğal olarak tatlıdır.

Bu nitelikler ve baskın tatlı tat özellikle vata dosha için dengeleniyor ve tatlı tadı, ağır ve yumuşak niteliklerle birlikte pitta için dengeliyor.

Yulaf, kapha dosha’ya (ağır, yağlı, yumuşak, yapışkan ve tatlı düşünün) o kadar benzer ki, Ayurveda kurallarına göre, doğru şekilde hazırlanmadıkça kapha ve kapha koşullarını ağırlaştırır.

Tatlandırıcılar ve Doshalar

Ayurveda’da tatlandırıcılar için bir zaman ve yer vardır ve bazı tatlandırıcılar bazı doshalar için diğerlerinden daha uygundur.

Aşağıdaki liste, sizin için neyin en iyisi olabileceği konusunda size bir fikir verecektir. Dosha’nızın ne olduğundan emin değilseniz, dosha testi öğrenmenin hızlı ve kolay bir yoludur.

Şeker. Beyaz şeker, şeker kamışından yapılır. Tüm doshalar için son derece rafine ve dengesizdir.

Palmiye Şekeri ; Şeker kamışı ve hurma şekeri veya hurma özünden (veya bunların kombinasyonundan) yapılan bu esmer şeker Hindistan’da popülerdir. Genellikle blok halinde tutulur, bu nedenle diğer şekerlere göre yüzde 20-30 daha fazla neme sahiptir ve çok daha az rafine edilmiştir. Genellikle vata için iyidir, ancak pitta ve kapha için ağırlaştırıcıdır.

Akçaağaç şurubu. Akçaağaç şekeri olarak da bilinen bu tatlandırıcı, Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya özgüdür. Yapışkan (veya tamamen kuruması için) bir maddeye kaynatılmış akçaağaç ağaçlarından elde edilen özdür. Soğuk, ağır ve tatlı olarak kabul edilir, çinko ve manganez gibi hayati besinler içerir. Pitta için en iyi tatlandırıcıdır ve ölçülü kullanıldığında vata için uygundur.

Bal. Bir ısıtma ve kazıma etkisine sahip olduğu düşünülen bal, kapha dosha için en iyisidir ve sadece çiğ olarak ve küçük miktarlarda yenmelidir. Pek çok Ayurveda metninde belirtildiği gibi, bal “zehirli” hale gelir ve pişirildiğinde sindirimi zordur, bu da sistemde ama (toksinler) oluşturur.

Agave; Bu tatlandırıcı, agav bitkisinin nektarından gelir. Bazıları onu çok sayıda sağlık yararı olan düşük glisemik indeksli bir tatlandırıcı olarak sunarken, diğerleri şeker kamışı gibi yüksek oranda işlenmiş bir tatlandırıcı olduğuna inanıyor. Ayurvedik terimlerle, kapha’yı kışkırttığı ve vata ve pitta için uygun olduğu söylenir.

Kurutulmuş meyve. Kuru meyveler, yulaf ezmesi olarak pişirildiğinde tatlılık katmanın harika bir yoludur.

Hurma, kuru üzüm, kuş üzümü, elma ve olgun muzlar vata türleri için uygundur.

Pitta türleri için tatlı elmaları, hurmaları, kuru üzümleri ve incirleri tercih edin.

Kapha türleri en iyi elma, kayısı, kızılcık ve kuru üzümle yapılır.

Ayurvedik yiyecek birleştirme kuralları, pişmemiş veya çiğ meyvenin diğer yiyeceklere eklenmemesi gerektiğini belirtir. Ancak meyveler ve bazı yiyecekler birlikte pişirildiğinde yiyeceklerin nitelikleri değişir ve daha uyumlu hale gelebilir.

Bu, dosha’ya özgü kuru meyvelerin yulaf ile pişirildiği durumdur. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da agninin gücüdür ve eğer sindirim zayıfsa, sade yulafla yapmak en iyisidir.

Yulafıma Başka Ne Ekleyebilirim?

Yulaf ezmesi, yaygın bir kahvaltı yemeğidir ve birçok insan onu farklı şeylerle “baharatlamaktan” hoşlanır, ancak Ayurveda hakkında daha fazla şey öğrendikçe, muhtemelen yiyecek seçimlerinizden bazılarını sorgulamaya başlayacaksınız.

Yulaf ezmesi için en popüler malzemelerden bazılarına ve bunlardan en çok kimlerin hoşuna gidebileceğine daha yakından bakalım:

Ghee

Sade tereyağı (sade tereyağı), yulaf ezmeniz için mükemmel bir tridoshic seçim olabilir. Aşağıdaki tariflerden herhangi birinde genel olarak ghee kullanmaktan çekinmeyin.

Yoğurt

Yoğurt, her üç dosha için de uygun olabilir, ancak diğer her şeyde olduğu gibi, belirli şekillerde kullanılması gerekir. Genel olarak, tüm doshaların taze yoğurdu tercih etmesi ve ticari veya donmuş yoğurttan kaçınması en iyisidir. Yoğurdu da sulandırabilirsiniz.

Fındık tohumları

Yulafınıza fındık ekleyebilirsiniz ve yine sizin için neyin uygun olduğu dosha’nıza bağlı olacaktır.

Vata, basit kombinasyonlardan yararlanır ve kuru yemişler, yağ ve protein sağlarken, vata sindirimini zorlayabilir, bu nedenle kuruyemiş eklemekten kaçınmak en iyisi olabilir. Bunları eklerseniz, küçük miktarlarda hindistancevizi, ayçiçeği çekirdeği ve badem uygundur.

Pitta genellikle güçlü bir sindirim ateşine sahiptir ve bir saat içinde kahvaltıda yulaf ezmesi ile yanabilir. Bu, fındıkların onları sürdürmelerine yardımcı olabileceği yerdir. Islatılmış ve soyulmuş badem, hindistancevizi, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği uygundur.

Kapha, bazı kuru yemişlerin nitelikleri bu dosha’ya denge getirebileceğinden, fındık ilavesiyle iyi bir iş çıkarabilir. Islatılmış ve soyulmuş badem, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği uygundur.

Dosha Dengeleyici Yulaf Ezmesi Tarifler

Vata Dengeleyici Kase

Vata daha çorba kıvamına ihtiyaç duyar ve zencefil, kakule ve tarçın gibi yumuşak baharatlarla organik rulo veya hızlı yulaf en iyisidir.

Malzemeler:

Organik yulaf ezmesi veya çabuk pişen yulaf

Az miktarda taze zencefil

Bir tutam tarçın tozu

Bir tutam kimyon tozu

Bir tutam mineral tuz

bir tutam küçük hindistan cevizi

Bir tutam kakule tozu

Tat vermek için akçaağaç şekeri veya şurup

1 yemek kaşığı fındık ezmesi

1 tatlı kaşığı ashwagandha tozu

Ekstra su

Talimatlar:

Önerilen miktarlar ve pişirme süreleri için yulafınızın üzerindeki paket talimatlarına bakın. Yulaf ezmesi tariflerinin çoğu için, yulafın suya oranı 1: 2’dir, ancak biraz fazladan su eklemek yulafınıza daha çorba, daha vata dostu bir kıvam verecektir.

Yulaf, tarçın, kimyon, hindistan cevizi, kakule ve ashwagandha’yı karıştırın ve suya eklemeden önce hafifçe karıştırın.

Süslemeler, zencefil, fındık yağı ve akçaağaç şekeri veya şurubu (istenirse) ekleyin ve tadını çıkarın.

Pişirme Notları:

Meyve kullanıyorsanız, hurma, kuru üzüm, kuş üzümü, elma ve olgun muzları tercih edin ve bunları tepesi olarak değil, pişirirken yulaf ezmesine ekleyin.

Alternatif olarak, taze yoğurdu tepesi olarak kullanabilirsiniz. (Unutmayın, yoğurt ve meyve optimum sindirim için uyumlu değildir.)

Fındık veya tohum eklemek isterseniz, üst kısım olarak az miktarda hindistancevizi, ayçiçeği tohumu ve badem kullanın.

Pitta Dengeleme Kasesi

Pitta, kahvaltı için daha fazla maddeye ihtiyaç duyduğundan, çelik kesilmiş yulaf en iyisidir. Daha az işlenirler ve daha fazla doyururlar.

Malzemeler:

Çelik kesilmiş yulaf veya çabuk pişirilmiş çelik kesilmiş yulaf

1 tarih

8-10 adet ıslatılmış ve soyulmuş badem

Bir tutam tarçın tozu

Bir tutam kakule tozu

1 çorba kaşığı hindistan cevizi sütü

Tatmak için akçaağaç şurubu

Talimatlar:

Önerilen miktarlar ve pişirme süreleri için yulafınızın üzerindeki paket talimatlarına bakın. Çoğu yulaf ezmesi tarifleri için yulafın suya oranı 1: 2’dir.

Yulaf, tarçın ve kakuleyi karıştırın, ardından suya eklemeden önce hafifçe karıştırın.

Soslar, bademler, hindistan cevizi sütü ve akçaağaç şurubu (istenirse) ekleyin ve tadını çıkarın.

Pişirme Notları:

Meyve kullanıyorsanız, yulafta pişirilmiş veya sos olarak eklenmiş elma, kayısı, kızılcık ve kuru üzümleri tercih edin.

Alternatif olarak, taze, seyreltilmiş yoğurdu tepesi olarak kullanabilirsiniz. (Unutmayın, yoğurt ve meyve optimum sindirim için uyumlu değildir.)

Fındık veya tohum eklemek isterseniz, üzerine hindistancevizi, kabak çekirdeği ve ayçekirdeği tercih edin.

Kapha Dengeleyici Kase

Çelik kesilmiş yulafın kumlu, dokulu kalitesi kapha’ya fayda sağlayacaktır. Kuru kavurma gerekli değildir.

Malzemeler:

Çelik kesilmiş yulaf veya çabuk pişirilmiş çelik kesilmiş yulaf

Az miktarda taze zencefil

Bir tutam zerdeçal tozu

1 tatlı kaşığı kuru hindistan cevizi

1 çorba kaşığı kuru kuş üzümü

1 çorba kaşığı kabak çekirdeği veya chia tohumu

Talimatlar:

Önerilen miktarlar ve pişirme süreleri için yulafınızın üzerindeki paket talimatlarına bakın. Çoğu yulaf ezmesi tarifleri için yulafın suya oranı 1: 2’dir.

Zerdeçal, hindistancevizi, kuş üzümü ve tohumları yulafla karıştırın, ardından suyu eklemeden önce hafifçe karıştırın.

Zencefil ve istediğiniz diğer malzemeleri ekleyin ve tadını çıkarın!

Pişirme Notları:

Meyve kullanıyorsanız, tatlı elmaları, hurmaları, kuru üzümleri ve incirleri tercih edin.

Alternatif olarak, taze, seyreltilmiş yoğurdu tepesi olarak kullanabilirsiniz. (Unutmayın, yoğurt ve meyve optimum sindirim için uyumlu değildir.)

Fındık veya tohum eklemek istiyorsanız, ıslatılmış ve soyulmuş badem, kabak çekirdeği ve ayçiçeği tohumlarını tercih edin.

Kapha için en iyi tatlandırıcı baldır. İsterseniz biraz daha tatlılık için kasenize az miktarda ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

Kaynak;

*https://www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/ayurvedic-tridoshic-oatmeal/

Sitesinden Türkçe’ye çevrilmiştir.

Cevap yaz

Email adresiniz paylaşılmayacak.


*